Pták je větší než vrabec. Existují rozdíly ve zbarvení samic a samců. Hřbet, ocas a křídla samce jsou hnědočervené. Hlava, vršek a hruď jsou karmínově červené. Ventrální strana je narůžovělá. Samice není pestře zbarvená – na hřbetě zelenošedá, břišní strana světlá, na hrdle a hrudi jsou podélné pruhy. V regionu rozšířený druh, vyskytující se od jihu po dolní toky Jeniseje. Obyvatel záplavových oblastí, mýtin v lese, lesních okrajů, vysokých travnatých luk s křovinami a zarostlých vypálených ploch. Usazuje se na okrajích vesnic nebo v zeleninových zahradách. Hnízdí na tavolu, šípku, olši, keři rybízu aj. Miskovité hnízdo se nachází ve výšce 0,5-2 m nad zemí. Hnízdo je vyrobeno ze suché trávy, hnízdo často obsahuje koňské žíně nebo srst kopytníků. Snůška obsahuje 3-6 modrých a modrozelených vajec s hnědými, načervenalými nebo černými skvrnami. U některých snůšek tmavé skvrny na vejcích chybí nebo jsou slabě vyjádřeny. Vývoj vajíčka trvá asi 14 dní. Čočka se živí semeny rostlin, plody, bobulemi, vzácně i živočišnou potravou – hmyzem. Migrant.

Čočka obecná (samičí). Foto: S.M. Chuprov

Čočka obecná (samičí). Foto: S.M. Chuprov

Čočka obecná (samičí). Foto: S.M. Chuprov

Čočka obecná (samčí). Foto: S.M. Chuprov

Čočka obecná (samčí). Foto: S.M. Chuprov

Čočka obecná (samčí). Foto: S.M. Chuprov

Čočka obecná (samčí). Foto: S.M. Chuprov

Čočka obecná (samčí). Foto: S.M. Chuprov

Čočka obecná (samčí). Foto: S.M. Chuprov

Čočka v hnízdě. Foto: S.M. Chuprov

Čočka v hnízdě. Foto: S.M. Chuprov

Čočka v hnízdě. Foto: S.M. Chuprov

Hnízdo obyčejné čočky. Foto: S.M. Chuprov

Hnízdo obyčejné čočky. Foto: S.M. Chuprov

Hnízdo obyčejné čočky. Foto: S.M. Chuprov

Čočka obecná (mláďata). Foto: S.M. Chuprov

Vzhled a chování. Velikostí a stavbou podobný vrabci. Od většiny našich pěnkav se liší hustším opeřením, které přiléhá k tělu. Zobák je spíše krátký a oteklý. Ocas je poměrně krátký, jednobarevný, s mělkým zářezem. Délka těla 13–18 cm, rozpětí křídel 24–28 cm, hmotnost 16–26 g. Let je rychlý a přímý. Po zemi se pohybuje v malých skocích. Obratně a sebevědomě se zdržuje v husté koruně keřů a stromů, pohybuje se jak skokem, tak šlapáním tlapkami po větvi. Obecně je na stromě neaktivní a i aktivně zpívajícího samce může být těžké si všimnout.

ČTĚTE VÍCE
Jak se prvosenka používá?

popis. Starý samec má červenokarmínovou nebo krvavě červenou hlavu, hruď a zadek; hnědý hřbet, křídla a ocasní pera s načervenalým povlakem. Bedra a přední část zad jsou červené. Na spodní straně se červený nádech vytrácí od hrudníku k podocasu, spodní část je šedobílá, jen občas s růžovým nádechem. Axilární a podkřídlové kryty jsou šedé nebo bělošedé. Letky a ocasní pera jsou hnědé s úzkými červenohnědými okraji vnějších stojin, u posledních sekundárních letek jsou okraje širší a bledší, do bělavě růžového odstínu. Peří horního křídla jsou hnědé s červenými nebo hnědočervenými špičkami. Červené tóny se u samců maximálně projevují až ve třetím roce života.

Samice a jednoroční samci mají celkové zbarvení šedohnědé s olivovým nádechem. Bederní oblast a záď jsou olivově hnědé. Horní část hlavy a hřbet mají podélné řady tmavých rozmazaných pruhů. Spodní partie je šedobílá, hrdlo a hruď mají slabý žlutohnědý povlak a nejasné šedé pruhy, někdy také táhnoucí se do stran břicha. Letky a ocasní pera jsou hnědé s okrově olivovými okraji vnějších pavučin. Kryty horního křídla jsou hnědé, se světlejším bělavým okrajem. Zobák, nohy a drápy dospělých ptáků jsou nahnědlé.

Mladí ptáci v juvenilním opeření jsou podobní samicím, ale liší se přítomností velkých podélných tmavých pruhů na horní a spodní straně těla a žlutohnědým zbarvením špiček krycích křídel. Zobák a nohy jsou světlejší, masově hnědé. Od většiny ostatních malých pěnkav se liší především jednotnou barvou ocasu a křídel, stejně jako absencí žlutých tónů v barvě opeření. Staří samci se neomylně poznají podle červené hlavy a hrudi.

Hlas. Píseň je tiché cvrlikání, na konci hlasité pískání “vi-i-chiu“ s „dotazovou“ intonací. Toto koleno se obvykle vyjadřuje slovy “Viděl jsi Vityu?” Hovory – “chuiii“”školné“, pěnkava obecná”tyuv“.

Distribuce, stav. Oblast rozšíření zaujímá většinu Eurasie od střední Evropy po údolí Anadyr, Koryackou vysočinu, Kamčatku a Sachalin. Na jih je rozšířen do Malé Asie, Zakavkazska, severního Íránu, Pamír-Altaj, Himalájí a hor jižní Číny. Ve většině evropského Ruska je to běžný hnízdící stěhovavý druh. Zimuje hlavně v Indii.

Život. Na hnízdiště přilétají v květnu, kdy kvetou listy. Obývají houštiny křovin v nivách, vlhkých loukách, pustinách a okrajích lesů. Hnízdí na keřích a stromech, většinou ne vysoko nad zemí. Hnízdo je volná miskovitá stavba z trávy, tác je vystlán tenčími stébly trávy, někdy i koňskými žíněmi. Snůška obsahuje 3–6 vajec jasně modré nebo zelenomodré barvy, se vzácnými tmavě hnědými nebo černými tečkami na tupém konci, stejně jako s šedými, načervenalými a fialovými rozmazanými skvrnami. Kuřata jsou pokryta hustým tmavě šedým prachovým peřím.

ČTĚTE VÍCE
Kolik stojí řepkový med?

Téměř zcela býložraví se živí různými semeny, především travami, kromě toho jedí pupeny, pupeny, vaječníky a mladé listy. V menší míře se živí hmyzem. Odlet z hnízdišť začíná v polovině července a masová migrace začíná v srpnu. Na jihu regionu se pozdní ptáci vyskytují až do poloviny září.

Čočka (Carpodacus erythrinus)