Koala je vačnatý býložravec. Žije na jihu a východě Austrálie, na některých dalších místech, kde je dostatek vláhy, rostou eukalypty, jejichž listy se tento živočich živí.

Popis zvířete

Málokdo může zůstat lhostejný, když uvažuje o okouzlujícím zvířeti, které vypadá jako malý medvěd. Přestože s nimi australský obyvatel nemá nic společného. Stejně jako mnoho dalších obyvatel Austrálie je koala vačnatý savec. Poprvé byl popsán v roce 1798, kdy byl nalezen v Blue Mountains (Austrálie). Od té doby si zvíře se širokou tlamou a malýma očima, zakřiveným nosem, hebkou a stříbřitou srstí a huňatýma ušima oblíbili mnozí.

Koaly jsou potomky svých nejbližších příbuzných, vombatů. Jsou jim podobní, liší se však měkčí a hustší srstí, uši mají o něco větší a končetiny delší.

Ostré drápy zvířete pomáhají snadno se pohybovat po kmenech stromů, přispívá k tomu i tvar a velikost jeho končetin. Ruce předních tlapek mají dva palce, které jsou posazeny na stranu, s dalšími třemi prsty umístěnými vedle nich. Tento design dlaní pomáhá zvířeti snadno uchopit větve a kmeny stromů a houževnatě se jich držet a mladým zvířatům se držet srsti své matky. Koala, svírající větev, spí na stromě a může být podepřena i jednou tlapkou.

Zajímavé je, že papilární vzor nalezený na konečcích prstů koaly je velmi podobný lidským otiskům prstů; dokonce i elektronový mikroskop by měl potíže s odhalováním rozdílů.

Velikost koal je velmi různorodá. Například samice žijící na severu může vážit 5 kilogramů a samec žijící na jihu 14 kilogramů.

Co koaly jedí?

Fotografie ukazuje koalu, která jí eukalyptové listy.

Koaly jedí pouze kůru a listy eukalyptů. Na světě existuje více než 800 druhů těchto stromů, ale tato zvířata jedí pouze kůru a listy 120 z nich. Zajímavé je, že tyto stromy jsou pro většinu zvířat jedovaté. Pro jejich unikátní trávicí systém je koly jedí bez tragických následků. Ale chlupatá zvířata se snaží vybrat si eukalypty rostoucí na úrodných půdách podél řek. Listy a větve takových stromů obsahují méně jedu. Eukalypty rostoucí na chudých, suchých půdách obsahují více toxických látek.

ČTĚTE VÍCE
Je možné chovat krávy?

Denní strava tohoto zvířete je 500–1100 g potravy. Živí se přitom především měkčími a šťavnatějšími mladými listy. Koaly téměř nepijí vodu, protože listy eukalyptu obsahují více než 90 % tekutiny, kterou potřebují. Zvířata pijí vodu pouze tehdy, když jim chybí vlhkost v listech nebo jsou nemocní.

Koala je téměř nehybná 18–20 hodin denně. V této době svírá větve tlapkami, spí nebo se pohybuje po kmeni při hledání potravy nebo žvýká listy, které si při krmení vkládá do vnitřní strany tváří.
Skáče ze stromu na strom hlavně proto, aby našla jídlo nebo unikla nebezpečí. Další jedinečnou schopností tohoto zvířete je, že umí plavat. Koaly jsou poměrně pomalé, je to způsobeno jejich stravovacími návyky, protože listy obsahují málo bílkovin. Kromě toho mají koaly nízký metabolismus, je 2krát pomalejší než u jiných savců.

Někdy, aby doplnili potřebu mikroelementů, koaly jedí půdu.

Chovat koalu doma je téměř nemožné, prostě ji není čím krmit. V jižních oblastech země, například v Soči, rostou eukalypty, ale druhy, kterými se koaly živí, tam nejsou.

Rozmnožování koal, narození mláďat

Chovná sezóna koaly je od října do února. V této době se shromažďují ve skupinách, které se skládají z několika samic a jednoho dospělého samce. Zbytek času žije každá samice na svém vlastním území a vede osamělý způsob života.

Koaly jsou poměrně tichá zvířata. Hlasité hovory lze slyšet pouze v období páření. Očití svědci říkají, že tyto zvuky jsou podobné vrčení prasete, vrzání pantů dveří a dokonce i chrápání opilého člověka. Samice však tyto zvuky opravdu milují a na volání samců reagují příznivě.

Dalším jedinečným rozlišovacím znakem těchto mláďat vačnatců od jiných zvířat jsou jejich reprodukční orgány. Muž má rozeklaný penis a žena má dvě vagíny. Příroda se tak postarala o to, aby tento druh nevyhynul.

Březost u koaly trvá 30–35 dní. Nejčastěji se rodí pouze jedno mládě, které váží 5,5 gramu a má výšku 15–18 milimetrů. I když existují i ​​případy dvou porodů. Dítě zůstává v matčině vaku šest měsíců a během této doby se živí jejím mlékem. Během následujících šesti měsíců se dostane z vaku, houževnatě se drží matčiny srsti na břiše a zádech, a tak „cestuje“ jejím tělem.

ČTĚTE VÍCE
Je možné dát sukulenty jako dárek?

Dalších 30 týdnů jí polotekuté mateřské exkrementy, tvořené dužinou napůl natrávených eukalyptových listů. Zde jsou mikroorganismy, které jsou pro miminko cenné a nezbytné pro jeho trávicí proces. Po měsíci se mláďata osamostatní, ale do 2–3 let jsou stále s matkou.

Samci pohlavně dospívají ve 3–4 letech a samice ve 2–3 letech. Rozmnožují se jednou za 1 nebo 2 roky. Očekávaná délka života je 11–12 let, i když mohou existovat výjimky; existují případy, kdy koaly žily 20 let.

Ve volné přírodě nemá vačnatec žádné nepřátele, nejspíš proto, že jeho maso voní jako eukalyptus. Zvířata se ochočují celkem rychle, jsou blahosklonná k tomu, kdo je vezme do náruče. Nesmíme ale zapomenout ani na ostré drápky zvířete, takže je potřeba ho hladit opatrně.

Koala může být jako dítě, když je zvíře ponecháno samo, může plakat a toužit. Ve volné přírodě ničí tato dojemná zvířata sucho, požáry a pytláci. K jejich likvidaci přispívá i kácení eukalyptů.

Koaly žijí pouze v jižních a východních oblastech Austrálie. Tyto oblasti jsou dostatečně vlhké na to, aby podporovaly eukalyptové lesy, stanoviště koal.

Ve státě Jižní Austrálie byly v první polovině dvacátého století koaly kvůli lovu zcela zničeny. Pro obnovu populace byla zvířata přemístěna z jiných oblastí. Jejich stanoviště nyní pokrývá asi 1 milion km².

Vzhled koal

První evropští osadníci na konci XNUMX. století nazývali zvířata koala pro jejich vnější podobnost s medvědem. Proč koala není medvěd? Tato zvířata nejsou příbuzná. Koaly patří mezi vačnaté druhy. V současné době jsou to jediní zástupci moderní rodiny koala. Název „koala“ („nepijící“) pochází z jazyka domorodců, kteří věřili, že zvířata vodu vůbec nepila.

Jak vypadá koala? Koaly mají husté, kulaté tělo dlouhé až 80 cm, váží od 5 do 14 kg. Celé tělo je pokryto hustou šedou srstí o tloušťce 2–3 cm, na krku je bílý kožešinový límec. Samice mají na břiše vak na nošení mláďat.

Zvířata se vyznačují velkými kulatými ušima a černým konvexním nosem. Mají dlouhé, silné a pohyblivé končetiny s velkými ostrými drápy, uzpůsobené pro lezení po stromech. Zajímavé je, že prsty koal mají kapilární vzory, vzácné u zvířat, podobné těm lidským.

ČTĚTE VÍCE
Proč všichni jezdí do Karélie?

Postava koaly

Koaly jsou klidné a pomalé, což se vysvětluje zvláštnostmi jejich stravy a metabolismu. Tato důvěřivá zvířata klidně zacházejí s lidmi, což pro ně sehrálo katastrofální roli: lovci je nemilosrdně zničili kvůli cenné kožešině.

Koaly preferují osamělost a málo spolu komunikují. V případě potřeby se vyjadřují pomocí charakteristických zvuků – bručení, chrochtání.

Koaly vypadají roztomile, ale mohou být nebezpečné. Pokud uvidí ohrožení mláďat, použijí své drápy, silné čelisti a ostré tesáky a mohou nepřítele vážně poškrábat a dokonce mu ohlodat končetiny.

Životní styl koaly

Koaly tráví téměř celý život v korunách eukalyptů. Přes den spí, pohodlně sedí na vidlicích kmenů a houževnatými tlapami se chytají větví. Koaly jsou schopny zůstat bez pohybu 16–18 hodin denně. V noci zvířata lezou na stromy a jedí listy.

Někdy se koaly pevně obejmou a přitisknou se ke kmenům stromů. Vědci, kteří zkoumali jejich životní styl, zjistili, že tak unikají horku: teplota eukalyptů ve spodní části je o několik stupňů nižší než teplota vzduchu.

Zvířata obratně skočí na jiný strom nebo k němu přeběhnou na čtyřech nohách. Někdy se přestěhují do jiného eukalyptového háje. Pokud je nutné překročit řeku nebo potok, pak přes ně přeplavou koaly.

Nutriční vlastnosti koal

Co jí koala? Býložravé koaly mají monotónní stravu – jedí listy a výhonky eukalyptů. Zvíře potřebuje 0,5 až 1,1 kg rostlinné potravy denně. Někdy koaly jedí trochu země, aby mineralizovaly. Vlhkost získávají také z listů a olizují rosu z větví a kmenů stromů. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení koaly pijí vodu z nádrží, ale dělají to velmi zřídka, během velkého sucha nebo když jsou nemocní.

Listy a výhonky eukalyptu jsou vláknité a tvrdé. Koaly je dlouho drtí a schovávají ve svých lícních váčcích. Trávení takového jídla trvá dlouho: metabolismus koal je dvakrát pomalejší než u většiny savců.

Většina eukalyptů má vysoký obsah toxických sloučenin, které mohou být smrtelné pro ostatní zvířata. Z tohoto důvodu koaly nemají téměř žádné potravní konkurenty. Tato zvířata mají velmi ostrý čich, ze stovek druhů eukalyptů si vyberou několik málo jedovatých. Přitom, jak vědci zjistili, koaly jsou na takové jídlo geneticky uzpůsobené.

ČTĚTE VÍCE
Kolik stojí ryba ripus?

Chov koaly

Koaly vedou osamělý způsob života, ale v období páření se shromažďují v malých skupinách, ve kterých je jeden samec a 2–5 samic. Hlasitým voláním přitahuje samice a zanechává stopy na stromech. Volání samců je slyšet na kilometr daleko, troubí na nízké frekvence díky dodatečnému páru hlasivek za hrtanem.

Koaly se množí jednou za 1–2 roky, během australského léta – od října do února. K páření dochází na stromech. Březost u žen trvá 30–35 dní. Obvykle se narodí jedno malé dítě (délka – 15-18 mm, hmotnost – 5,5 g), ale někdy se mohou narodit dvojčata. Šest měsíců po narození žije ve vaku své matky a živí se jejím mlékem. Pak zůstává dalších šest měsíců na zádech nebo na břiše a drží se na srsti. Samice pohlavně dospívají ve 2–3 letech, samci ve 3–4 letech.

Zranitelný stav koal

Na přelomu 1927. a 1950. století bylo vyhubeno obrovské množství koal. V roce 2019 byl jejich lov zakázán, ale až v 2020. letech XNUMX. století byla populace obnovena na původní stav. Existenci moderních endemitů dnes ohrožuje odlesňování, změna klimatu a časté požáry v Austrálii. Třetina jejich dobytka zemřela na živly v letech XNUMX–XNUMX.

Zvířata jsou velmi nemocná a umírají na klíšťata a infekce zavlečené do země. Koaly trpí zánětem spojivek a zánět dutin často přechází v zápal plic. Proč byste se neměli dotýkat koal? Kromě běžných nemocí trpí téměř všechny koaly chlamydiemi. Někdy je možný kontakt a přenos této pohlavně přenosné choroby z domácnosti.

V zemi byla vytvořena speciální klinika pro koaly. Vzhledem ke všem faktorům je délka života těchto zvířat 12–13 let, i když jsou známá fakta o delším životě v zajetí – až 20 let.

Podle stavu ochrany Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) jsou koaly od roku 1999 uvedeny jako zranitelné. Panují ale obavy, že se brzy stanou ohroženým druhem.

V současné době země pokračuje v úsilí o zachování těchto jedinečných zvířat; byly otevřeny dva koaly parky. Turisté sem proudí, aby viděli a vyfotografovali slavné endemické druhy.

ČTĚTE VÍCE
Kde se kaštany používají?