Oblasti odbornosti: Chordata Druh: Ovibos moschatus Rod: Ovibos Čeleď: Bovidae Řád/řád: Artiodactyla (Artiodactyla) Třída: Savci (Mammalia) Kmen/Oddělení: Chordata (Chordata) Království: Animalia (Animalia) Latinský název: Ovibos moschatus Jiné názvy : Pižmoň Délka: 2,5 m Výška: 1,2 m Hmotnost: 400 kg

strunatci Zvířata strunatci

Pižmoň, pižmoň (Ovibos moschatus), savec z čeledi hovězí. Délka těla psů je do 250 cm, fen do 200 cm, výška v kohoutku je asi 120 cm, hmotnost je od 180 do 400 kg. Navenek vypadá jako středně velký býk pokrytý hustou, dlouhou a hustou srstí nebo jako obří beran (odtud název).

  • Pižmoň (Ovibos moschatus). Pižmoň (Ovibos moschatus). Srst na spodní straně krku visí téměř k zemi a jsou zde četné ochmýřené chlupy. Býci vydávají silný pižmový zápach, zejména během říje (odtud druhé jméno). Hlava je neúměrně velká, uši a krátký ocas jsou skryty pod srstí. Rohy u mužů jsou dlouhé až 73 cm, u žen – až 40 cm; jsou na bázi silně zploštělé a nacházejí se uprostřed přední části lebky, sestupují dolů podél hlavy, na koncích se zvedají a ohýbají nahoru, u starých zvířat se u bází uzavírají. Zimní barva je od tmavě hnědé po černohnědou, v létě je tmavě hnědá s odstíny šedé. Záda starých samců jsou žlutohnědá. Pižmoň je současníkem mamuta. Druh vznikl v Eurasii v pleistocénu, poté pravděpodobně vstoupil do Severní Ameriky před 200–90 tisíci lety. Postupně se šířil na východ a v holocénu dosáhl Grónska. Poslední asijská populace vymřela na poloostrově Taimyr před 2 tisíci lety. Do poloviny 20. stol. zachovalé v tundrách Severní Ameriky (Kanada), na arktických ostrovech. V polovině 1970. let se aklimatizoval ve Švédsku a Norsku. – v Rusku asi. Wrangel a poloostrov Taimyr, koncem 1990. let. v Jakutsku. V současné době je v Rusku asi 40 tisíc jedinců. Žije v nížinných a horských tundrách, živí se různými bylinami, výhonky keřů, mechy a lišejníky. V teplém období se zvířata zdržují v malých skupinách 8–20 jedinců, včetně samců a samic s mladými zvířaty. V zimě tvoří malá stáda, někdy až 50–100 zvířat. Vyznačuje se kolektivní obranou proti predátorům.
  • Pižmoň (Ovibos moschatus). Samice s teletem. Pižmoň (Ovibos moschatus). Samice s teletem. Říje probíhá v červenci – začátkem září. Březost je asi 9 měsíců, ve vrhu je 1 mládě, laktace 3–6 měsíců. Pohlavní dospělost nastává ve 3–4 letech. Předpokládaná délka života je 12–20 let. Lovený objekt místního obyvatelstva. Někdy se pižmoň chovají jako domácí mazlíčci, používají maso, vlnu a mléko. Počet druhů je stabilní, jeho stav nevyvolává obavy. Ščipanov Nikolaj Alexandrovič. První publikace: Velká ruská encyklopedie, 2013. Publikováno 31. května 2023 v 15:43 (GMT+3). Naposledy aktualizováno 11. července 2023 v 18:38 (GMT+3). Kontaktujte redakci informace Oblasti odbornosti: Chordata Druh: Ovibos moschatus Rod: Ovibos Čeleď: Bovidae Řád/řád: Artiodactyla (Artiodactyla) Třída: Savci (Mammalia) Kmen/Oddělení: Chordata (Chordata) Království: Animalia (Animalia) Latinský název: Ovibos moschatus Jiné názvy : Pižmoň Délka: 2,5 m Výška: 1,2 m Hmotnost: 400 kg
    • Vědecký a vzdělávací portál “Velká ruská encyklopedie”
      Vytvořeno s finanční podporou Ministerstva digitálního rozvoje, komunikací a masových komunikací Ruské federace.
      Osvědčení o registraci hromadných sdělovacích prostředků EL č. FS77-84198, vydané Federální službou pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými komunikacemi (Roskomnadzor) dne 15. listopadu 2022.
      ISSN: 2949-2076
    • Zakladatel: Autonomní nezisková organizace „Národní vědecké a vzdělávací centrum „Velká ruská encyklopedie“
      Šéfredaktor: Kravets S.L.
      Telefon redakce: +7 (495) 917 90 00
      E-mailem Redakční e-mail: secretar@greatbook.ru
    • © ANO BRE, 2022 – 2024. Všechna práva vyhrazena.
    • Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
      Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.
    • Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
      Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.
    ČTĚTE VÍCE
    Kde kočka dostane mykoplazmózu?

    Jedná se o poměrně velké, hustě postavené zvíře: délka těla 180-245 cm, výška – 110-145 cm, hmotnost – 200-300 kg. Samice jsou asi o čtvrtinu menší než samci. Hlava je velká, tlama je široká. Rohy na základně jsou zploštělé, rozšířené a pokrývají čelo samců, pak se ohýbají dolů blízko hlavy a jejich konce jsou zakřivené dopředu a nahoru.
    Srst je hustá a neobvykle dlouhá, 60-80 % tvoří ochmýřená srst. Dlouhá páteř na hrudi a bocích dosahuje 60-90 cm; pokrývající celé tělo zvířete, visí téměř až k zemi. Letní outfit je tmavě hnědý, zimní skoro černý.

    Habitat

    V současnosti se pižmoň vyskytuje na Aljašce, v oblastech Grónska, Ruska, Norska a Špicberků.

    V přírodě

    Pižmové jsou plnohodnotnými obyvateli arktické tundry. V létě využívají spíše chráněné a vlhké nížiny, jako jsou údolí řek a břehy jezer, v zimě se stahují do vyšších svahů, kde silný vítr brání hromadění hlubokého sněhu, a tím usnadňuje krmení. Pižmoň se dobře přizpůsobuje chladu a je jedním z mála velkých savců, kteří mohou žít po celý rok v drsném arktickém klimatu. Hustá srst poskytuje vynikající izolaci a krátké, podsadité nohy a zaoblená kopyta pižmoně umožňují pohyb po sněhu. Pižmoň má charakteristické obranné chování, při kterém se stádo shromažďuje, často tvoří linii nebo kruh s mláďaty uvnitř a ostrými rohy dospělých směřujícími vzhůru. Pižmoň má tendenci tvořit smíšená stáda o 10 až 20 jedincích a někdy i více než 100. Samce lze také nalézt samostatně nebo v samostatných mládeneckých stádech. V létě tvoří malé skupiny harém, vedený dominantním samcem, přičemž soupeři jsou eliminováni hrozbami, akcemi nebo vážnými bitvami. Souboj samců o dominanci je působivou podívanou a je doprovázen střety a řevem, který je slyšet na velké vzdálenosti. Ačkoli tento druh není přizpůsoben k hledání potravy v hlubokých zasněžených oblastech, je obecně omezen na oblasti s malým množstvím sněhu. Strava pižmoňa se skládá hlavně z trav, ostřic, vrb a forbíků.

    Reprodukce

    Období páření trvá od července do září, březost trvá 8-9 měsíců, v důsledku čehož se narodí jedno mládě. Tele se připojí ke stádu hned několik hodin po narození a je krmeno mateřským mlékem po celý rok. Sexuální zralost u samic pižma nastává ve věku 3 let, u mužů – ve věku 5-6 let.

    ČTĚTE VÍCE
    Jak stříkat jalovec?

    Pižmoň může dosáhnout věku 20-24 let a má relativně nízkou reprodukční rychlost, protože samice rodí pouze jednou za 1-3 roky.

    Zajetí

    Pižmové voly lze chovat v kotcích o velikosti přibližně 450 m2. Ohrada je rozdělena na dvě části, v každé z nich jsou uspořádány kamenné skluzavky a kmeny stromů jsou zaryty do země. Během říje slouží tyto struktury jako překážka pro samce pronásledující samice. V kotci je instalován sprinkler, který se zapíná v horkém počasí, aby se ochladil kvůli odpařování vody. Ve výběhu a kolem něj je navíc potřeba hodně stínících stromů. Krmení pižmoňů není nijak zvlášť obtížné. Zvířata ochotně jedí větvovou potravu, kořenovou zeleninu a koncentráty, ale jsou vybíravá při konzumaci sena. Pižmoň preferuje travní seno nebo luční seno. Mezi potravou pro větvičky s velkou chutí jedí vrbu, osiku, dub, jeřáb a co je nejhorší – břízu. Mezi kořenovou zeleninou má přednost mrkev. Zvířata žerou trávu a čerstvé větve (v zimě seno a košťata) po celý den.

    Množství spotřebované tekutiny závisí na povětrnostních podmínkách: v suchém, horkém počasí vypije dospělý pižmoň asi 16 litrů vody najednou a v chladném a vlhkém počasí ne více než 2-3 litry.

    Krmení koncentráty a kořenovou zeleninou probíhá v destilačních klecích, samec je při krmení uzamčen odděleně od samic.

    Maximální počet zvířat chovaných společně v jednom kotci je pět zvířat. Z toho jeden je dospělý pohlavně dospělý samec, tři dospělé samice a jeden samec ve věku jednoho roku. Držet dva dospělé samce na malém prostoru je nepřijatelné, protože během období říje se mohou navzájem zranit, což ve vážných případech vede ke smrti jednoho ze soupeřů.

    Budete přesměrováni přes
    sekund na web