Nejneobvyklejší a vzácný medvěd, symbol Světového fondu na ochranu přírody – WWF.

Ruské jméno – Panda velká, panda, bambusový medvěd

Latinský název: Ailuropoda melanoleuca

Anglický název – Giant panda, panda bear, panda

Třída – Savci (Mammalia)

Tým – Carnivores (Carvinora)

Čeleď – medvědi (Ursidae)

Rod – Pandy velké (Ailuropoda)

V domovině tohoto zvířete, v Číně, se mu říká „kočičí medvěd“.

Panda velká je tak odlišná od ostatních druhů medvědů, že byla po dlouhou dobu považována buď za příbuzného mývala, nebo byla klasifikována jako samostatná rodina. V současnosti debata mezi taxonomy ustala, názory se shodly, že jde přece o medvěda, který se oddělil dříve než ostatní od předka společného všem medvědům.

Existují dva známé poddruhy pandy velké:

A. m melanoleuca – má typickou černobílou barvu a vyskytuje se v provincii Sichuan.

A. m qinlingensis – od předchozího poddruhu se liší menší velikostí a hnědou nebo světle hnědou barvou (místo černé). Žije v pohoří Qinling v provincii Shaanxi v nadmořské výšce 1300-3000. Tato populace byla identifikována teprve v 1960. letech 2005. století a v roce XNUMX získala status poddruhu.

Do roku 2016 byla panda velká na seznamu ohrožených druhů, ale nyní byl její status v Mezinárodním červeném seznamu změněn na „zranitelný druh“. Tomu napomohla radikální opatření přijatá čínskou vládou na ochranu tohoto zvířete. Výsledkem byl první zaznamenaný nárůst populace druhu.

Pandy velké přitahovaly pozornost lidí svými neobvyklými barvami. Dojemná legenda přežila dodnes.

Nejprve byly pandy bílé, pouze jejich nohy byly černé. Pak ale zemřela malá holčička, která byla jejich kamarádkou, a oni začali velmi truchlit. Pandy plakaly a utíraly si slzy z očí tlapkami. Černá barva se jim tedy dostala z tlapek do očí. Pak se medvědi začali navzájem utěšovat a objímat – pak jejich zadní nohy, ramena a uši zčernaly.

Navzdory působivé velikosti tohoto okouzlujícího medvěda byl vědě popsán až v roce 1869 francouzským přírodovědcem Armandem Davidem a přírodovědcům se podařilo pandu ve volné přírodě pozorovat až v roce 1913. Jakmile se panda stala známou na Západě, získala si velkou oblibu, protože vypadá jako plyšový medvídek, jen v neobvyklé barvě. Dnes je panda velká hlavní postavou různých animovaných filmů a oblíbenou dětskou hračkou. Toto zvíře je vyobrazeno na emblémech různých organizací a je symbolem Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Vztahy pand k lidem však nebyly jednoduché. Neobvyklá barva srsti dělala zvířatům medvědí službu, cena za kůži pandy dosáhla až 200 tisíc amerických dolarů a stala se samozřejmě návnadou pro pytláky. Hodnotu pandí srsti určovalo nejen její neobvyklé zbarvení, ale také to, že člověk spící na podložce z této kožešiny měl údajně věštecké sny.

V současné době je panda oficiálně prohlášena za národní poklad Číny a je neoficiálně symbolem této země. Za její vraždu čínský zákon stanoví trest smrti.

Rozšíření a stanoviště.

Panda velká je asijské zvíře. Jedinou zemí, kde se v současnosti vyskytují v přírodě, je Čína, přesněji řečeno několik západních provincií země. Dříve tato oblast pokrývala také bambusové lesy Indočíny a ostrovy Kalimantan.

ČTĚTE VÍCE
Jak se řekne ukrajinsky měsíček?

Pandy velké žijí výhradně v hustých bambusových lesích v nadmořské výšce 1200-4500 metrů nad mořem. Bambusové houštiny, které jsou vysoké 3-4 metry, poskytují pandám nejen potravu, ale i úkryt. V takových houštinách je vždy pošmourno, což ještě zhoršují vydatné deště a nízká, těžká oblačnost.

V létě pandy, zejména samice s mláďaty, preferují zalesněné vrchoviny. Aby unikli horku, mohou se vznést do výšky až 4 tisíc metrů. V zimě, při hledání příjemnějších teplot, sestupují ze svahů hor, ale nevstupují do nížin. Pandy jsou v tomto ročním období méně aktivní. Pokud je hodně sněhu, mohou dlouho spát v úkrytech, ale nemají pravý zimní spánek, ani hibernaci.

Vzhled a morfologické znaky

Vzhled tohoto medvěda je všem dobře znám: masivní tělo pokryté hustými černobílými vlasy, tlusté krátké končetiny se širokými tlapami a silnými drápy. Hmotnost dospělé pandy se může značně lišit – od 70 do 160 kg, délka je 120-180 cm, výška v ramenou – až 70 cm. Samci jsou mnohem větší než samice: v průměru o 20% těžší a o 10% delší. Na rozdíl od jiných druhů medvědů má panda poměrně dlouhý ocas – 15-20 cm.

Nohy pandy jsou krátké, silně pokryté srstí a při pohybu na zemi se zcela nedotýkají povrchu. Struktura předních končetin pandy je odlišná od ostatních medvědů. Zvláštní výrůstek jedné z karpálních kůstek (sesamoid) tvoří tzv. šestý prst, umístěný na vnitřní straně tlapky. Tento „prst“ se objevil u zvířete v procesu evoluce po miliony let jako adaptace na krmení bambusem. Když panda jí, přidržuje jimi stonky a vzniká úplný dojem, že jeden její prst je proti ostatním, jako u člověka.

Ve stavbě zubů, která souvisí i se žvýkáním bambusových stonků, je od ostatních medvědů řada odlišností. Žaludek pandy, který obsahuje tuhé stonky s ostrými konci, má silné svalové stěny a je vystlán několika vrstvami sliznice.

Životní styl a společenská organizace

Pandy velké mohou být aktivní kdykoli během dne. Tato zvířata si nezakládají stálé úkryty a neskrývají se na stromech před nebezpečím, jako některé jiné druhy medvědů. Před nepřízní počasí se ukrývají ve skalních štěrbinách, jeskyních a dutých kmenech stromů.

Pandy vedou samotářský způsob života, který je pro medvědy obecně typický, s jedinci opačného pohlaví se na jaře v období páření setkávají jen na pár dní. Mužské oblasti se mohou částečně překrývat s ženskými oblastmi. Je zajímavé, že samice energicky brání hranice svých území, zatímco samci nemají výraznou teritorialitu. Velikost jednotlivých oblastí pand je mnohem menší než u ostatních druhů medvědů a činí 4-6,5 km čtverečních. Samice mají menší plochy než samci.

Na první pohled se zdá, že pandy jsou tichá zvířata, ale je to proto, že vedou samotářský způsob života. Zvuky, které dokážou vydávat, jsou velmi rozmanité.

ČTĚTE VÍCE
Kdy zasadit cínii?

Během sociálních interakcí pandy aktivně vokalizují. Jejich zvuky se vůbec nepodobají zvukům medvěda, ale spíše připomínají brečení jehňat nebo kůzlat. Zvířata takto zdraví své příbuzné. Negativní interakce jsou doprovázeny hlasitým hučením, případně řevem, který také nezní jako medvěd. Zobrazení zubů při rychlém otevírání a zavírání tlamy s usrkáváním znamená, že je lepší se k pandě nepřibližovat. Mláďata mohou kvičet a kňučet, aby přilákala svou matku. Dospělí kvílí, pokud mají bolest nebo během bojů, čímž demonstrují podřízenou pozici. Během páření vydávají zvířata zvuky podobné cvrlikání.

Krmení a chování při krmení

Přestože je panda systematicky řazena mezi predátory, 99 % její stravy netvoří pouze rostlinná potrava, ale výhradně bambus (bambusů existuje více než 1000 druhů). Panda využívá k potravě nejen listy a mladé výhonky, ale také staré bambusové stonky. Požírá také jeho tuhé vláknité kořeny. Vzhledem k tomu, že bambus není kalorickou potravinou a tělo jej špatně vstřebává, musíte ho jíst hodně. Proto se panda zpravidla krmí nebo spí. Panda sežere 12–18 kg bambusu denně a velcí samci až 30 kg. Při konzumaci takto nízkokalorického jídla se panda pohybuje velmi málo. Na jiné místo se přesune až ve chvíli, kdy je sněden všechen bambus kolem.

Bambus je rychle rostoucí bylina. Životnost jeho různých druhů je různá – od 20 do 100 let. Během několika let vyroste v lesík, na konci života vykvete, dozrávají na něm semena, po kterých rostliny odumírají. Celé lesy tak „vymřou“ najednou. Nové výhonky ze semen se začnou objevovat až po 2-3 letech. Taková období jsou katastrofální pro mnoho zvířat, která se zcela spoléhají na bambus, včetně pand. V letech 1975 a 1983 byl zaznamenán úhyn obrovského množství pand hladem, jehož příčinou byl rozsáhlý úhyn bambusových hájů.

V nabídce pandy jsou kromě bambusu malé množství cibulí některých rostlin, vajec, mršin, hmyzu a dalších drobných živočichů, které panda dokáže ulovit.

Reprodukce a rodičovské chování

Hnízdní sezóna začíná na jaře a trvá dva až tři měsíce od března do května. Vůně a zvuky samic přitahují samce, mezi kterými panuje konkurence. Doba, kdy je samice schopna zabřeznout potomstvo, je velmi krátká a činí 2-7 dní jednou ročně.

Průměrná délka těhotenství je přibližně 135 dní. Medvědi mají latentní stádium, během kterého se embrya nevyvíjejí. To umožňuje samicím rodit mláďata v nejpříznivějším klimatickém období. Samice využívají jeskyně nebo velké prohlubně jako porodní doupata. Narodí se 1-2 slepá a bezmocná mláďata. Novorozenci jsou pokryti krátkou srstí, mají zavřené oči a zvukovody a miminka jsou absolutně bezmocná. Novorozené mládě pandy velké váží 90 až 130 gramů, což je 1/900 hmotnosti matky. Je to nejmenší novorozenec vzhledem k hmotnosti matky ze všech savců kromě vačnatců. Zajímavé je, že novorozenec má ocas asi 1/3 délky těla, který je pak zmenšený. Ušní otvory mláďat se otevírají po 10 dnech a po dalších 3 týdnech se otevírají oči. Dospělé zbarvení mládě získává ve věku 1 měsíce.

ČTĚTE VÍCE
Jak dlouho trvá sušení banánu?

Prvních pár dní samice mládě neopustí ani na minutu. Mládě je schopno následovat matku ve 3-4 měsících. Ve 47. týdnu se krmení mlékem zastaví a mláďata konečně přejdou na potravu pro dospělé. Do 1,5 roku jsou s maminkou, která se s radostí účastní jejich her. K narození dětí dochází přibližně jednou za dva roky.

Bambusoví medvědi se stávají dospělými ve věku 5-7 let. V zajetí toto období začíná o rok nebo dva dříve.

V zajetí se pandy velké rozmnožují velmi zřídka, poprvé se v zoo v roce 2000 narodilo mládě medvědice bambusové.

Maximální zaznamenaná délka života pandy velké v zajetí byla 26 let. Není přesně známo, jak dlouho se divoké pandy dožívají, ale s největší pravděpodobností asi 15 let.

Životní příběh pand velkých v zoo.

Návštěvníci moskevské zoo poprvé spatřili pandu velkou v 1950. letech minulého století. V roce 1957 darovala čínská vláda k 40. výročí Říjnové revoluce Sovětskému svazu pandího samce Pin-Pinga. Byl vystaven na Ostrově zvířat na Novém území. V srpnu 1959 dorazil do Moskvy druhý bambusový medvěd – samec An-An, který se usadil na Starém území v pavilonu Bamboo House.

Zpočátku byly velké potíže s krmením, pandy nechtěly jíst nic jiného než bambus. Pokusili se sklidit bambus v Suchumi a Batumi a poslat ho letadlem do Moskvy. Bylo to ale příliš drahé a zaměstnanci postupně začali zvykat zvířata na „ruskou“ potravu – větve vrby a břízy. Specialisté moskevské zoo vyvinuli speciální příděly potravin. Kromě větví dostávali rýžovou a ovesnou kaši, mrkev, ovocné šťávy a sladký čaj. Zaměstnanci zoo pečlivě pozorovali pandy, protože o biologii těchto zvířat bylo v té době známo velmi málo.

Samec Pin-Ping žil pouhé 4 roky a v polovině 60. let bylo v zoologických zahradách po celém světě 7 medvědů bambusových, z toho 5 v Pekingu, po jednom v Moskvě a Londýně. V roce 1966 se Zoologická společnost v Londýně obrátila na moskevskou zoo s návrhem na spojení samce An-An se samicí Chi-Chi, která byla chována v londýnské zoo. Po jednání na vládní úrovni byla samice přivezena do Moskvy. Obě pandy žily v Bamboo House na Starém pozemku zoo. Šest měsíců po neúspěšném přistání se Chi-Chi vrátil do Londýna.

V roce 1968 byl An-An nyní poslán do Londýna. Další pokus o vytvoření páru pand velkých byl neúspěšný a An-An se vrátil do Moskvy, kde žil 13 let. Britský tisk během An-Anova pobytu v londýnské zoo denně informoval lidi o tom, jak se pandy chovaly. Ve stejné době začaly obchody prodávat velké množství hraček pand a porcelánových figurek s jejich obrázky.

Poté, co An-An zemřel, nebyly v naší zoo téměř 30 let žádné pandy.

Další pandy velké se v naší zoo objevily v roce 2001. Byly přivezeny na 2 měsíce v rámci Pekingských kulturních dnů v Moskvě. Samec Ben-Ben a samice Wen-Wen byli vystaveni samostatně v pavilonu „Kočky tropů“ na starém území. Bambus na krmení zvířat byl dopravován letadlem z Adleru dvakrát týdně. Celou tu dobu se o pandy starali specialisté z Číny. Pandy byly poté poslány zpět do pekingské zoo.

ČTĚTE VÍCE
Proč je dobré jíst hlínu?

Nápad vrátit pandy do expozice v moskevské zoo se objevil v roce 2016. Vedení zoo zároveň požádalo čínskou ambasádu, aby zvážila možnost přemístění pand do dočasné péče. Od té doby probíhají již tři a půl roku víceúrovňová jednání a konzultace s čínskými partnery. Schválení podléhalo vše: od umístění výběhu až po jeho technické vybavení. Moskevští zoologové absolvovali stáž v Číně a seznámili se se svými budoucími svěřenci. Bambusoví medvědi Ruyi a Dingding se narodili a žili ve dvou různých centrech ochrany pand a byli nejprve převezeni do jedné z čínských zoo.

A konečně 29. dubna 2019 nastala ta vzrušující chvíle. Na letišti v Žukovském přistálo letadlo s pandami na palubě. Na palubě letadla byla pandám zajištěna příjemná teplota a vlhkost. Devítihodinový let zvířata vydržela dobře a během přepravy sežrala asi 80 kg bambusu. Pandy byly na letišti velmi slavnostně přivítány. V moskevské zoo se medvědi bambusoví dožijí 15 let a v rámci dohody o vědecké spolupráci s čínskými kolegy budou zoologové zkoumat tato zajímavá a vzácná zvířata.

Pandy byly umístěny v aktualizovaném ohradním komplexu „Fauna of China“, který se nachází na Starém teritoriu. Má dva velké výstavní výběhy na ulici a dva uvnitř pavilonu, speciální doupata, kde mohou zvířata odpočívat, a dokonce i rybníky. Výběhy jsou udržovány při teplotě 18-20° a vysoké vlhkosti.

Samička Dinding se narodila 30, samec Ruyi je o rok starší než ona – narodil se 2017. Pandy mají různé povahy. Dindin je velmi ostražitý a zvídavý, ale ze všeho nejraději odpočívá na stromech. Samec Ruyi je chytrý, společenský, aktivní a rád si hraje. Zvířata jsou chována odděleně a budou umístěna až po několika letech a pouze pro chov. Pandy jsou krmeny svou obvyklou potravou – bambus se jim dodává z Číny.

„Je to výsledek mnoha let tvrdé práce. Výborně!” napsal jeden čínský uživatel na mikroblogovací platformě Weibo.

Status byl snížen z ohrožených na zranitelné poté, co počet pand ve volné přírodě vzrostl na 1800.

Mezinárodní unie pro ochranu přírody se sídlem ve Švýcarsku tak učinila již v roce 2016, ale Čína tehdy považovala rozhodnutí za předčasné.

Přeškolení „odráží zlepšení životních podmínek pand a snahy Číny o zachování jejich přirozeného prostředí,“ uvedl na tiskové konferenci Cui Shuhong, vedoucí odboru ochrany přírody na čínském ministerstvu životního prostředí.

Oblíbené lidstvo

Pandy velké jsou oblíbené po celém světě díky svému roztomilému vzhledu, který připomíná dětskou hračku.

Říká se jim také bambusoví medvědi, ale na rozdíl od jiných medvědů mají poměrně dlouhý ocas. Čínský název pro pandy velké se doslova překládá jako „kočičí medvěd“.

ČTĚTE VÍCE
Je možné pít živou vodu?

Pandy velké se dožívají až 20 let. Výška samců dosahuje 180 cm a váha 160 kg.

Jedná se o sedavá zvířata, která spí 12 hodin denně, a zbytek času, především ráno, jsou zaneprázdněni pojídáním zelených bambusových výhonků, které jsou jejich hlavní potravou, i když někdy chytají malá zvířata.

Dospělá panda potřebuje až 30 kg bambusu denně. Hlavním zaměřením úsilí Číny o ochranu přírody bylo zvýšit rozlohu bambusových lesů.

Dalším problémem je skutečnost, že sex mají zřídka a při sebemenší odchylce od svých obvyklých podmínek jej zcela odmítají. Aby vzrušili pandy, Číňané se jim dokonce pokusili ukázat porno videa s lidmi.

Pandí samice porodí nejvýše dvě mláďata. Váží pouhých 150 gramů a jsou zcela bezmocní.

Ve vzhledu jsou pandy velké ztělesněním jemnosti. Mají však silné tesáky a ostré drápy a při kontaktu se stávají agresivními.

Panda Park je jednou z hlavních atrakcí Číny

Více než stovka pand velkých žije v přírodní rezervaci Wolong, založené v roce 1987, poblíž hlavního města provincie Sichuan, Čcheng-tu. Sto hektarů území je téměř celé pokryto bambusovými houštinami.

Spolu se Zakázaným městem v Pekingu a Velkou zdí je jednou z hlavních turistických atrakcí země. Před pandemií jej ročně navštívilo asi 200 tisíc lidí.

Přihlášením předem a za nemalý příplatek můžete mládě pandy držet v náručí.

V roce 2014 byl spuštěn projekt Pandapia, který umožňuje sledovat jejich růst a vývoj na internetu.

Kromě slavných černobílých pand velkookých existují pandy malé nebo červené, kterých je více.

“Pandí diplomacie”

Pandy velké nežijí nikde na světě kromě Číny a jsou tam považovány za národní poklad a symbol.

Od roku 1957 bylo zvykem posílat pandy, obvykle v párech, do zahraničních zoologických zahrad za poplatek 250 XNUMX dolarů za jednotlivce nebo jako diplomatické dary spřáteleným zemím.

„Následujte pandu velkou a dozvíte se směr čínské zahraniční politiky,“ napsal kdysi British Financial Times.

V čínské kultuře je panda považována za ztělesnění klidné sebevědomí a mírumilovnosti, takže dárky mají další politický podtext.

V 7. století císařovna Wu Zetian poprvé představila pár pand japonskému císaři.

V moderní době byl Sovětský svaz prvním, kdo přijal pandy.

Během své návštěvy Ruska v červnu 2019 daroval Si Ťin-pching moskevské zoo také dvě pandy.

Během průlomové návštěvy Richarda Nixona v Pekingu v roce 1972 ukázala Zhou Enlai prezidentově manželce na banketu krabičku cigaret Panda a zeptala se, jak by si dárek přála. Odpověděla, že nekouří, pak čínský premiér vysvětlil, že má na mysli živé pandy.

Logo Světového fondu na ochranu přírody bylo nakresleno od samice pandy Chi-Chi, která žila v londýnské zoo.

Všechny pandy žijící v zahraničí přitom zůstávají majetkem ČLR a čínští specialisté kontrolují, jak se s nimi zachází. Za předčasnou smrt pandy bude muset být zaplacena pokuta milion dolarů a narozená mláďata musí být převezena do Číny.