Vavřín je aromatický stálezelený strom s pyramidální korunou, lesklými zelenými listy a malými žlutozelenými květy shromážděnými v deštníkových květenstvích. Rostlina má protizánětlivé, antispasmodické, antibakteriální, adstringentní a diuretické vlastnosti, stimuluje srdeční činnost, motorickou a sekreční činnost gastrointestinálního traktu.

obsah

  • přihláška
  • Klasifikace
  • Botanický popis
  • Distribuce
  • Zadávání surovin
  • Chemické složení
  • Farmakologické vlastnosti
  • Aplikace v lidové medicíně
  • Historické informace

Květinový vzorec

Vzorec květu vavřínu: (x)♂♀H(3)L(3)T9-12Pω.

V medicíně

Lékopisný článek věnovaný plodům vavřínu ušlechtilého byl zařazen do prvního vydání Ruského lékopisu, vydaného v roce 1866. Bobki, jak se v té době vavřínovým plodům říkalo, a z nich získaná boba mast byly z ruského lékopisu vyřazeny až ve vydání VII, které vyšlo po revoluci a občanské válce v sovětském Rusku. V současné době vavřín není lékopisnou rostlinou a není zahrnut do registru léčiv Ruské federace. Bobkové listy jsou však oblíbeným a legálním bylinným doplňkem stravy a rostlinný olej lze zakoupit v lékárnách, kde je schválen k prodeji jako kosmetika. Laurus nobilis je schopen stimulovat sekreční a motorickou aktivitu gastrointestinálního traktu, srdeční činnost, má protizánětlivé, antibakteriální, spazmolytické, stahující, diuretické, antipyretické a svíravé účinky.

Kontraindikace a vedlejší účinky

Vavřín ušlechtilý má řadu kontraindikací. Infuze, extrakty a odvary z bobkových listů jsou kontraindikovány pro těhotné, kojící ženy a děti do 5 let. Neměli by je užívat osoby s urolitiázou, akutním nebo chronickým selháním ledvin, různými záněty ledvin nebo těžkou cukrovkou. Současně je povoleno použití „vavřínu“ jako koření pro tyto kategorie lidí v mírných dávkách. Před použitím vavřínu pro léčebné účely byste se měli poradit se svým lékařem.

Ve vaření a potravinářství

Vavřínové listy a olej jsou široce používány ve světové kuchyni. Vavřínové listy, které ruští kuchaři často láskyplně nazývají „lavrushka“, dodávají pokrmům příjemnou lehkou vůni a hořkou, pikantní chuť. Používají se čerstvé i sušené, někdy rozemleté ​​na prášek. Bobkový list se používá ke kořenění omáček, omáček, vývarů a polévek, přidává se do hlavních jídel a předkrmů z masa, ryb a zeleniny. Je nepostradatelným kořením v nakládání, nakládání a konzervování. Bobkový list je nezbytnou součástí mnoha slavných kořeněných směsí, včetně bouquet garni a suneli chmele. V evropské kulinářské tradici se bobkový list někdy přidává do sladkých jídel – kompotů, džemů, dezertů. Potravinářský průmysl využívá bobkové listy při výrobě uzenin, šunek, paštik, různých omáček a masových a rybích konzerv. Vavřínový olej se používá při výrobě likérů a cukrovinek.

V kosmetickém průmyslu

Mastné a esenciální oleje z vavřínu nobilis našly uplatnění v kosmetickém průmyslu. Slavné aleppské mýdlo, které blahodárně působí na suchou pokožku obličeje a těla, podporuje jemné čištění a hojení ran, mizení akné a obnovení normální hydro-lipidové rovnováhy, se skládá především z vavřínového oleje. Tento olej je součástí pečujících přípravků pro mastnou problematickou pleť, bojuje proti akné, dobře hojí rány a zmírňuje záněty. Vavřínový olej se přidává do šamponů, balzámů a masek určených k boji s mastnou seboreou; tento olej posiluje vlasy, stimuluje jejich růst a bojuje proti roztřepeným konečkům. Dobře funguje i v tělových krémech proti celulitidě. Masážní olej vyrobený z vavřínového oleje pomáhá zmírnit bolest po namáhavém tréninku a pomáhá při výronech a modřinách. Extrakt z vavřínu se přidává také do zubních past, ale i do ústních vod, kde plní roli protizánětlivé a dezinfekční složky a odstraňuje nepříjemné pachy. Jelikož je rostlina schopna „odolat“ vydatnému pocení, je vavřín oblíbenou přísadou do deodorantů a antiperspirantů.

ČTĚTE VÍCE
Jak meloun ovlivňuje moč?

V jiných oblastech

V aromaterapii

Vavřínový esenciální olej se používá v aromaterapii. Předpokládá se, že dokáže zmírnit nervové napětí, bojovat proti depresi, únavě, má mírný hypnotický účinek, zlepšuje paměť a stimuluje imunitní systém.

V jiných oblastech

Vavřínový esenciální olej je jedním z průmyslových zdrojů kafru a cineolu, které se využívají i k léčebným účelům.

V zemích s mírným středomořským klimatem se vavřín pěstuje jako zahradní a okrasná rostlina. Jeho jasně stálezelená pyramidální koruna se snadno tvaruje a stromy lahodí oku kulovitými, krabicovitými a jinými tvary, které jim dali zahradní designéři. V zemích s drsnějším klimatem se vavřín pěstuje ve sklenících a zimních zahradách a existují i ​​odrůdy, které lze pěstovat jako pokojovou rostlinu. Vavřín plní nejen dekorativní funkci, ale také obohacuje vzduch fytoncidy. Právě vavřínovým houštinám vděčí lázně na Krymu za svůj léčivý účinek na pacienty s tuberkulózou.

Klasifikace

Vavřín (lat. Laurus nobilis) je jedním ze tří (podle zastaralých údajů čtyř) druhů zařazených do rodu stálezelených stromů Laurel (lat. Laurus). Rod patří do rozsáhlé čeledi kvetoucích rostlin Laurel (lat. Lauraceae).

Botanický popis

Stálezelený strom nebo stálezelený keř, vavřín ušlechtilý může dosáhnout výšky 15 metrů. Vavřín má vzpřímené, holé výhonky a hnědou hladkou kůru. Kořen Laurel nobilis se nachází mělce. Listová koruna má obvykle pyramidální tvar. Jednoduché krátce řapíkaté kožovité listy jsou střídavé, celokrajné, dosahují délky 20 cm a šířky 4 cm, elipsovitá nebo kopinatá čepel je na bázi zúžená, lesklá, nahoře tmavě zelená a vespod mnohem světlejší. Jednopohlavné malé světle zelenožluté květy Laurel nobilis (až 1 cm v průměru) na koncích větví se shromažďují v 6-12 kusech v okoličnatých axilárních květenstvích. Vzorec vavřínového květu je (x)♂♀H(3)L(3)T9-12Pω. Plodem Laurel nobilis je vejčitá nebo eliptická tmavě fialová nebo černá peckovice. Dosahuje délky 2 cm a obsahuje jedno poměrně velké semeno – semena vavřínu ušlechtilého.

Distribuce

Domovinou Laurus nobilis je Středomoří a Malá Asie. Jedná se o reliktní rostlinu, která se na planetě objevila v období třetihor kenozoické éry. Rostlina se pěstuje jako cenná plodina v mnoha zemích, včetně Řecka. Turecko, Francie, Španělsko, Portugalsko, Jugoslávie, Albánie. Na území bývalého SSSR se vavřín pěstuje na Kavkaze a na Krymu. Rostlina preferuje subtropické klima, ve kterém teplota vzduchu zřídka klesne pod – 12°C. Může růst na skalnatých půdách, suchých a stepních loukách a horských stepích. V místech, kde roste přirozeně, je vavřín často součástí skupiny rostlin charakteristické pro Středomoří, nazývané „maquis“ a představující houštiny stálezelených keřů.

Oblasti distribuce na mapě Ruska.

ČTĚTE VÍCE
Jak a kdy levandule kvete?

Zadávání surovin

Léčivými surovinami jsou listy, plody, ale i mastné a silice vavřínu nobilis. Listy se trhají z mladých větví poté, co rostlina začne kvést, ke kterému dochází na samém začátku jara. Právě v tomto období obsahují nejvíce esenciálních olejů. Listy by měly být řezány v suchých dnech, kdy na nich není vlhkost. Listy sušte rozložené v tenké vrstvě mimo sluneční záření nebo v sušičkách při teplotě 35-45°C. Vavřínový esenciální olej se získává z čerstvých listů a květů rostliny. Suroviny se rozdrtí a výsledná zelená hmota se podrobí hydrodestilaci. Průmyslově se superkritickou fluidní extrakcí přírodním oxidem uhličitým získává z listů extrakt z vavřínu nobilis, obsahující zvýšenou koncentraci silice.

Plody Laurel nobilis dozrávají koncem podzimu. Lisováním za studena, ale i lisováním za tepla se z nich získává mastný vavřínový olej – smaragdově zelená zrnitá měkká hmota. Rozdrcené čerstvé plody rostliny jsou součástí mastí.

Chemické složení

Chemické složení vavřínu bylo dobře prozkoumáno. Všechny části rostliny jsou bohaté na éterický olej, jehož obsah v listech dosahuje 5% a v plodech – 1%. V plodech a listech se také nacházejí pryskyřice, hořčiny, třísloviny, vitamíny a minerální látky. Mezi vitamíny patří vitamíny B, vitamíny A, C a PP, mezi makro- a mikroprvky vápník, hořčík, železo, zinek, měď, sodík, draslík, fosfor, mangan, selen. Listy obsahují kyseliny – octovou, kapronovou, valerovou. Plody vavřínu nobilis jsou bohaté na mastný olej – až 45%, dále obsahují škrob, cukry, sliz, lauranový uhlovodík a fytosterol.

Vavřínový mastný olej obsahuje hlavně kyselinu laurovou nebo vědecky triglycerid kyseliny vavřínové. Dále obsahuje triglyceridy různých kyselin, konkrétněji stearovou, olejovou, myristovou, eikosenoovou a palmitovou. Mastný olej z vavřínu obsahuje jak pryskyřice, tak fytosteroly a také silice. Smaragdově zelená barva oleje je způsobena přítomností chlorofylu v něm.

Esenciální olej vavřínu nobilis se zase skládá z takových účinných látek, jako je cineol, kamfen, limonen, α- a β-pinen, α- a β-felandren, geraniol, terpineol, myrcen, sabinen a kadinen.

Farmakologické vlastnosti

Léčivé vlastnosti vavřínu se staly předmětem řady vědeckých studií. Experimentálně bylo prokázáno, že analgetická a protizánětlivá aktivita vavřínového oleje je srovnatelná s analgetiky a nesteroidními léky. Bylo zjištěno, že olej může mít mírný sedativní účinek. Při pokusech na myších vykazoval vavřínový esenciální olej antikonvulzivní účinek. Chránil hlodavce před tonickými záchvaty vyvolanými maximálním šokem a pentylentetrazolem. Experiment prokázal antiulcerogenní vlastnosti extraktu z vavřínu bobkového. Antibakteriální účinek rostliny je způsoben seskviterpeny obsaženými v listech vavřínu.

Aplikace v lidové medicíně

Listy, plody, extrakty, mastné a silice z vavřínu nobilis našly široké uplatnění v lidovém léčitelství. Čerstvé bobkové listy se doporučuje rozemlít na pastu a použít je jako prostředek na hojení ran a proti spálení. Žvýká se, aby se zbavil stomatitidy. Ze sušených listů rostliny se připravují vodní nálevy, které se pijí pro posílení imunitního systému, kápnou se do uší na zmírnění zánětu a bolesti a používají se jako diuretikum. Tato infuze je účinným lékem na bolesti kloubů, chronickou gastritidu, včetně cholangitidy a cholecystitidy. Při bolestech v krku a nachlazení se z listů bobkového listu provádějí inhalace, kloktání bolesti v krku odvarem z rostliny, někdy se spařené bobky používají jako jakési hořčičné náplasti na pomoc při kašli. Při nespavosti a jiných poruchách spánku, k uvolnění nervového napětí, při zánětech močového měchýře a jako prevence nachlazení se doporučují koupele s odvarem z bobkového listu.

ČTĚTE VÍCE
Jaké květiny rostou všude?

Vavřínový esenciální olej se často používá v aromaterapii k pročištění vzduchu v místnosti, zvláště pokud je v ní pacient s tuberkulózou. Pomáhá také proti nespavosti a nervové únavě a posiluje imunitní systém. Vavřínový esenciální olej při vnitřním použití, jako kloktadlo nebo inhalace pomáhá při kašli, působí jako expektorans, používá se při zápalu plic, bronchitidě, akutních respiračních infekcích a bolestech v krku. Olej se užívá perorálně při zácpě, nadýmání a poruchách trávení. Jako masáž se vavřínový esenciální olej doporučuje při cévních křečích, závratích, bolestech svalů a kloubů způsobených myositidou, artritidou, revmatismem a radikulitidou a neuralgií. Olej se používá zevně na různá onemocnění a kožní léze. Z plodů nebo z tučného oleje vavřínu se získává mast, která je účinná při dermatitidě, svrabu, ekzémech a mykózách. Tato mast se doporučuje vtírat při výronech, pohmožděninách, vykloubeních a problémech s vazy. Tato mast se používá při revmatismu.

Historické informace

Vavřín je nejen kořeněná a aromatická rostlina s léčivými vlastnostmi, je to kultovní rostlina kulturního a historického významu. Ve starověkém Řecku byl vavřín považován za Apollónův strom. Existuje mýtus, který vypráví o lásce boha světla se stříbrným lukem k nymfě Dafné. Apollo se vysmál malému Erósovi a jako pomstu ho zasáhl šípem lásky a nymfu šípem znechucení. Zachvácený vášní, bůh dlouho pronásledoval nymfu s plavýma nohama, ale ona mu vždy unikla. Daphne, vyčerpaná nekonečným pronásledováním, se jednou modlila a požádala svou matku Gaiu a otce Penea, aby ji zbavili vzhledu, který byl pro Apolla tak přitažlivý. V reakci na to jej proměnili ve stálezelený voňavý strom – vavřín, který se stal symbolem zářivého boha, který se již neobjevil bez vavřínového věnce na čele. Vítězové různých soutěží začali být korunováni vavřínovými ratolestmi, vavřínové věnce nosili generálové a panovníci. Je pozoruhodné, že takový věnec měl nejen symbolický význam, ale byl také velmi praktický: vavřínové fytoncidy mohly chránit před různými infekcemi šířenými nadšeným davem obklopujícím vítěze. Přestože tradice zdobení vítězů vavřínovými věnci postupem času vymřela, v mnoha jazycích světa je stále živá, protože slovo laureát v překladu z řečtiny znamená „korunovaný vavřínem“ a mnoho národů má také obdoby. původního latinského výrazu, který v ruštině zní jako „usnout na vavřínech“.

Posvátný vavřín podle starých Řeků podporuje vhled. Dali ho pod polštář, aby viděli prorocké sny, a kouřili ho na oltářích před Pýthií. Římané věřili, že rostlina může zachránit před hněvem Jupitera, tedy před údery blesku.

Blahodárné vlastnosti vavřínu byly popsány mnoha starověkými léčiteli. Hippokrates tedy doporučoval používat vavřínový olej proti tetanu (křeče) a odvar z listů ke snížení bolesti při porodu. O léčivé síle vavřínu věděli i východní lékařští světáci. Avicenna napsal, že bobkový list pomáhá při dušnosti, bolestech kloubů a uvolňuje napětí, zatímco kůra a plody mají močopudný účinek, „vyhánějí“ kameny z jater a ledvin.

ČTĚTE VÍCE
Jak odstranit kal ze studny?

V Rusku se vavřínu dlouho říkalo dafnie, pojmenované podle řecké nymfy. Zpočátku byly listy rostliny dováženy obchodníky spolu s dalším exotickým kořením, ale když Rusové dobyli Krym, objevily se jejich vlastní plantáže této cenné rostliny. Plody vavřínu ušlechtilého se nazývaly fazole a mast z něj získávaná se nazývala fazole. Právě tato droga byla popsána v ruském lékopisu. Doporučovalo se vtírat při radikulitidě, obrně, myositidě, na posílení nervů, na vši a svrab.

Literatura

1. O. S. Blaze „Dekorativní listové pokojové rostliny“, Olma press, Moskva, 2002 – str. 19-20 s

2. Lavrenov V.K., Lavrenova G.V. „Encyklopedie léčivých rostlin tradiční medicíny, Petrohrad, nakladatelství „Neva“, 2003 – 126 s.

3. Muravyova D.A., Gammerman A.F. „Tropické a subtropické léčivé rostliny“, „Medicína“, Moskva, 1974 – 33-34 s.

Bobkový list se odstraňuje z bobkového stromu, což je reliktní plodina zbylá z flóry třetihorního období. Vavřín obecný je stálezelený keř nebo strom, který patří do čeledi vavřínovitých. Jeho listy jsou tmavě zelené barvy, na spodní straně světlejší, s mírně zvlněnými okraji. Někdy pod názvem „bobkový list“ najdete koření, které nemá botanickou ani kulinářskou spojitost se skutečnými bobkovými listy – tzv. indické, indonéské, západoindické „bobkové“ listy. Podobné kulinářské využití mají i listy bolda (Peumus boldus), vzdáleného příbuzného vavřínu. Indický bobkový list (teipata, tey-pat) jsou listy stromu Cinnamonum tamala (skořice malabarská), který je považován za původní na jihu Himálaje. Skořice získaná z tohoto stromu je méně aromatická a chuťově jemná než cejlonská a čínská. Ale vonné listy jsou z této rostliny odstraněny a použity jako koření, nazývají se indický bobkový list. Listy jsou tenké, tvrdé, velmi voňavé, s tóny skořice a hřebíčku. Slouží jako náhražka ušlechtilého bobkového listu a jsou velmi oblíbené v severní Indii, kde se jim říká teypata nebo tey-pata. Indické bobkové listy se přidávají do rýže a masitých pokrmů a často jsou součástí kořeněných směsí garam masala. indonéský bobkový list (salam) – aromatické listy indonéského stromu Eugenia polyantha z čeledi myrtovitých. Tyto listy jsou drobné, aromatické, s kyselou, svíravou chutí a jsou běžným kořením v kuchyni Indonésie a Malajsie. Často je použití indonéských bobků omezeno na tyto oblasti. Západní indický bobkový list — listy nového koření Pimenta officinalis Lindl. Tyto listy se v zemích, kde rostou, používají jako koření – například v Karibiku se často plní masem. Boldo je koření sbírané ze stromu Peumus boldus původem z Chile. Aromatické listy bolda se při vaření používají podobně jako bobkové listy. Jejich lehce nahořklá chuť a výrazné aroma se skvěle hodí k rybím a houbovým pokrmům. Jako koření jsou listy boldo vzácné, ale je považováno za cenné, protože dává jedinečnou chuť a vůni.

ČTĚTE VÍCE
Proč potřebujete sovu v domě?

zobrazit více
Chuť a vůně
Mírně nasládlá kořenitá vůně s mírnou hořko-pryskyřičnou chutí
zobrazit více
Špičková kvalita zaručena

Kvalitní bobky poznáte podle silného aroma a zářivé olivové barvy. Listy by měly být středně velké, bez plaku a bez poškození.

zobrazit více
Historické fakty

Historie bobkového listu sahá tisíce let do minulosti. Byla to oblíbená rostlina již ve starověkém Řecku a starověkém Římě. Podle této legendy se nymfa Daphne proměnila ve vavřín, který požádal, aby byl proměněn ve strom, aby utekl před Apollónem, který do ní byl zamilovaný. Když Apollo viděl svou milovanou v podobě stromu, navlékl si věnec z vavřínových listů – od té doby je zvykem zdobit hlavy vítězů v soutěžích věnovaných Apollónovi a v našich vítězích získávají „laureáta“, který přichází od slova „vavřín“. Ve starověkém Řecku a starověkém Římě se vavřín původně používal k aromatizaci vody a místností. Vavřín se do Evropy dostal nejprve jako léčivý přípravek, ale velmi brzy si získal uznání jako koření.

zobrazit více
Může koupit

Bobkové listy jsou velmi oblíbené v Rusku a zemích SNS a přidávají je do konzerv, prvního a druhého chodu. Proto je důležité kupovat kvalitní koření, protože na něm závisí vaše zdraví. Jaký druh bobkového listu by měl být v balení? Za prvé, neměly by zde být žádné cizí pachy, pouze inherentní kořenitá vůně bobkových listů. Za druhé, věnujte pozornost samotným listům: měly by mít jednotnou zelenou barvu, bez inkluzí. Samotné listy jsou neporušené, s minimálním množstvím nečistot a polámaných listů. To vše závisí na bezúhonnosti dodavatele a v konečném důsledku i výrobce. Bobkový list z “Idigo” je 100% přírodní a vysoce kvalitní produkt nejvyšší kvality. Společnost je na trhu již 20 let a za tuto dobu si vybudovala základnu dodavatelů pouze s vysoce kvalitním kořením a se všemi potřebnými deklaracemi a certifikáty, což zaručuje bezpečnost a vysokou kvalitu. Bobkové listy od IDigo koupíte u nás internetový obchod “Idigo”. Nízké ceny od výrobce, velký výběr koření, bylinek a koření, dodání po celém Rusku a zemích SNS. Máme velký výběr různých obalů bobkového listu: od malých balení až po 10, 15 и 20 gramů, až do velkých objemů – 50 gram a v doypacku z kolekce „Pro“. – 400 gramů.

zobrazit více
Neobvyklé vlastnosti

  • při poruchách spánku se doporučuje zašít do polštáře několik vavřínových listů – to vás uklidní stejně jako kořen kozlíku lékařského;
  • Předpokládá se, že pokud nosíte v peněžence pevný, elastický bobkový list, přitáhne štěstí a peníze.
  • Zajímavou výzdobu pro sváteční stůl můžete vytvořit pokrytím bobkového listu zlatou barvou a zdobením ubrousků „zlatými“ listy.
  • Na bázi esenciálního vavřínového oleje se připravují různé masti, krémy a mýdla s antibakteriálními vlastnostmi.