Vzácný hnízdící, drobný tažný a velmi vzácně zimující druh. Chová se sporadicky. V současné době chová především v jižní, západní a severozápadní části republiky.

Husy šedé zmizely z Běloruska na začátku 1970. století. V druhé polovině minulého století byla v období hnízdění pozorována pouze nehnízdná hejna a jednotliví jedinci. Do 1980. let měl hnízdit jen v některých těžko dostupných koutech republiky. Koncem XNUMX. let XNUMX. století byly získány informace o hnízdění (nálezy mláďat v létě) v severní části republiky (Kozyansky rezervace) a v Polesí na území krajinně-hydrologické rezervace Pripjať.

V 1990. letech 1. století první registrace hnízdění na jezeře. Lyatsky v NP Belovezhskaya Pushcha (okres Kamenetsky) v letech 1994 a 1995; 2. – na rybnících rybí farmy Selet v okrese Berezovsky v roce 1995; 3. – na území NP

“Braslavská jezera” v letech 1993-1995. (okres Braslav).

Všechny v současnosti známé případy detekce hnízdění husy šedé v Běloruské jezerní oblasti se týkají velkých vzájemně propojených mezotrofních jezer Snudy a Strusto v Braslavské oblasti. Chov tohoto druhu se u nás předpokládal od roku 1993, ale byl prokázán až v roce 1996 nálezem hnízda se snůškou 2 silně vylíhnutých vajec 14. května na Lipovets Island v Lake. Snoods. V následujících letech bylo zaznamenáno postupné usazování husy šedé na dalších ostrovech v těchto jezerech.

V roce 2020 byl zaznamenán pokus o hnízdění v povodňové nádrži spojené s řekou. Dněpr v Mogilevské oblasti (viz foto). Pokus byl bohužel neúspěšný.

1. registrace zimování: 29.01.1983. 2. 17, jeden kus na nádrži čistírny odpadních vod Grodno; 1988. – od poloviny února do 6. března 3 2 ptáků na řece. Mukhavets v Brestu; 1988. – 7. února XNUMX XNUMX ptáků na řece. Lesnoy v okolí Kamenec, oblast Brest.

Podle jiných autorů (Natykanets et al., 2020) však byly první případy zimování zaznamenány v lednu 1969 a 1971, a to 4 a 6 jedinců.

Největší z hus naší fauny, s velkou hlavou a zobákem, jehož délka se téměř rovná délce hlavy. Pták má charakteristický husí vzhled, šedé a hnědošedé opeření, ale lze jej snadno zaměnit s husou běločelou a husou fazolovou, které jsou mnohem častější v našich jarních a podzimních tahech. Celkové zbarvení samců a samic je hnědošedé, jako u domácí husy šedé. Zadní strana hřbetu popelavě šedá, záď bílý. Spodní ocas je bílý, ostře kontrastuje s tmavou barvou těla. Dospělí jedinci mají čelo u kořene zobáku s malým bílým okrajem. Boky těla jsou nahnědlé s bílými příčnými pruhy. Letky jsou tmavě hnědé nebo černé, tmavší než hlavní barva opeření. Na obilí, hrudi a přední části břicha jsou malé černé proužky nepravidelného tvaru, zvláště patrné u samců (u mláďat chybí). Zadní strana břicha a podocasní kryty jsou bílé. Zobák a nohy jsou šedorůžové. Nehet zobáku je bílý. Vnější ocasy jsou bílé, zbytek je hnědošedý s bílými špičkami. Hnědá duha.

ČTĚTE VÍCE
Kolik vody vyprodukuje studna?

Samci a samice jsou zbarveni podobně, ale samci jsou o něco větší než samice a vyznačují se větší hlavou a mohutným vysokým zobákem, proto se linie jejich čela při bližším zkoumání jeví jako skloněnější než u samic. Navíc je zblízka vidět, že hlavy a krky samic mají často tmavší barvu než samci, kteří mají méně kontrastní tmavé podélné pruhy v oblasti límce.

Hmotnost samců je 3,1-5,2 kg, samic 3,0-4,6 kg. Délka těla (obě pohlaví) 76-92 cm, rozpětí křídel 143-174 cm.