Volzhsky potřebuje pomocníky k péči o plazy, hmyz a pavouky.
– Plat od 30 000 rublů. s každoročními nárůsty.
— Rozvrh 9-17 hodin. Pondělí pátek.
– Přátelský tým.
— Platba za cestu.
Požadavky:
1. Specialista není nutný, ale je důležité mít nějaké zkušenosti s chladnokrevníky (např. si něco nechali doma). Postupně naučím, jak s takovými zvířaty pracovat.
2. Žádný strach z hmyzu, pavouků, štírů a hadů.
3. Je důležité, aby vás práce s těmito zvířaty bavila. Každá práce by měla být zábava
4. Pracovitost. Žádný strach z podřadné práce. Pracoviště musí být vždy čisté. Všechno by mělo být na svém místě.
5. Dochvilnost
6. Poctivost
7. Bez času. atd.
Podrobnosti telefonicky +7-961-068-33-06
Volejte od 9 do 17 hodin.
****************************

Volzhsky hledá řidiče dodávky na částečný úvazek nebo kurýra s osobní dopravou. Plat je možné domluvit po telefonu.

****************************
Snížení ceny zmrazených turkmenských švábů na 1000 rublů. za 1 kg.

Systematika

africký buvol, nebo černý buvol (syncerus caffer)

Třída – savci
Oddělení – artiodaktylové

Podřád – přežvýkavci
Čeleď – hověziny

Rod: africký buvol

  1. Syncerus caffer caffer – typový poddruh, největší. Je charakteristický pro jižní a východní Afriku. Buvoli tohoto poddruhu, žijící na samém jihu kontinentu, jsou zvláště velcí a draví – jedná se o tzv. buvoly kapské. Barva tohoto poddruhu je nejtmavší, téměř černá.
  2. Syncerus caffer nanus,—Africký trpasličí buvol je trpasličí poddruh. Buvoli tohoto poddruhu jsou skutečně velmi malí – výška v kohoutku je menší než 120 cm a průměrná hmotnost je asi 270 kg. Barva trpasličího buvola je červená, s tmavšími oblastmi na hlavě a ramenou; srst na uších tvoří chomáče. Zakrslý buvol se běžně vyskytuje v zalesněných oblastech střední a západní Afriky. Tento poddruh je natolik odlišný od typu, že jej někteří badatelé považují za samostatný druh S. nanus. Kříženci mezi typovým poddruhem a trpasličím poddruhem nejsou vzácní.
  3. syncerus cafferbrachyceros, neboli buvol súdánský, který morfologicky zaujímá mezipostavení mezi oběma zmíněnými poddruhy. Žije v západní Africe. Jeho velikost je poměrně malá, zejména pro buvoly nalezené v Kamerunu, kteří váží o polovinu méně než jihoafrický poddruh (býk vážící 600 kg je v těchto místech považován za velmi velkého).
  4. syncerus cafferaequinoctialis, jeho areál je omezen na střední Afriku. Je podobný buvolu kapskému, ale poněkud menší a jeho barva je světlejší.
  5. syncerus caffermathewsi, nebo buvol horský (tento poddruh není identifikován všemi badateli). Jeho stanovištěm jsou vysočiny východní Afriky.

Внешний вид

Toto je největší moderní býk. Hmotnost dospělých samců velkých poddruhů někdy dosahuje 900-1000 kg a exempláře o hmotnosti 700 kg nejsou neobvyklé. Občas se najdou staří býci vážící až 1200 kg. Kohoutková výška dospělých samců je až 1,8 m, častěji 1,5-1,6 m, s délkou těla 3-3,4 m. Některé poddruhy afrického buvola jsou navíc mnohem menší. Navíc jsou buvoli lesní mnohem menší než ti, kteří žijí v savaně.

Buvol africký je pokryt řídkou, hrubou srstí černé nebo tmavě šedé barvy, přes kterou prosvítá tmavá kůže. Srst věkem řídne; Staří býci mají někdy kolem očí bělavé kruhy. Tělo buvola je husté a mohutné – zatímco výška v kohoutku je v průměru menší než u buvola indického, buvol africký váží v průměru více. Hlava buvola afrického je nasazena nízko – její vrchol je pod linií hřbetu. Přední kopyta buvola jsou širší než zadní, což je způsobeno potřebou podpírat váhu přední části těla, která je mohutnější než zadní. Buvol má dlouhý ocas s chomáčem chlupů na konci; Uši jsou velké a široké, lemované dlouhou vlnou.

Jako většina velkých bovidů má i buvol africký dobře definovaný pohlavní dimorfismus – samice jsou výrazně menší než samci. Kromě velikosti se vyznačují méně mohutnou stavbou těla, kratšími a hubenějšími rohy a někdy i zbarvením – často mají spíše červenou barvu. I v jednom stádě však můžete najít jak zcela černé, tak i červenohnědé krávy.

Rohy afrického buvola jsou velmi výrazné. Jejich charakteristickým znakem je, že u dospělých býků srůstají základy rohů na čele a tvoří něco jako pevný kostěný štít, kterým ani střela z pušky nemůže vždy prorazit. Od základny se rohy rozbíhají do stran, pak se ohýbají dolů a pak se ohýbají nahoru a dovnitř v hladké křivce. Vzdálenost mezi konci rohů velkých býků může být více než metr. U mladých buvolů chybí rohový „štít“ na čele a plně se tvoří až po dosažení věku 5-6 let. Krávy mají rohy v průměru o 10–20 % menší a „štít“ obvykle chybí. Rohy buvolů lesních jsou mnohem menší a slabší než buvolů savanových, téměř nikdy nesrůstají dohromady a zřídka dosahují délky i 40 cm.

ČTĚTE VÍCE
K čemu se citron používá?

Rozdělovací oblast

Buvol africký se přizpůsobil široké škále stanovišť, od hustých tropických lesů po otevřené savany. V horách se vyskytuje až do nadmořské výšky 3000 m. Nejpočetnější populace buvolů afrických žijí v srážkově bohatých savanách, kde je celoročně dostatek vody, trav a keřů. Všude je však úzce spjat s vodou a nežije daleko od vodních ploch. Nepřetrvává v oblastech, kde spadne méně než 250 mm srážek za rok. Areál buvola je nyní v podstatě omezen na přírodní rezervace a další chráněná území. Jen tam tvoří buvoli stáda čítající stovky zvířat.

Oblast: Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Gabon, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Zambie, Zimbabwe, Kamerun, Keňa, Kongo, Libérie, Malawi, Mali, Mozambik, Namibie, Niger, Nigérie, Rwanda, Senegal , Sierra Leone, Somálsko, Súdán, Tanzanie, Togo, Uganda, Středoafrická republika, Čad, Pobřeží slonoviny, Rovníková Guinea, Etiopie, Jižní Afrika. Dříve nalezený v Gambii a Eritreji. Znovu zaveden do Svazijska.

Život

Buvol africký má velmi špatný zrak. Situaci hodnotí především pomocí mimořádně jemného čichu a v menší míře i sluchu. Hlas buvola je slyšet poměrně zřídka. V běžném klidném prostředí zvíře jen řve, funí nebo chrochtá, ale při zranění nebo obecně v obtížné situaci bučí jako domácí kráva. Buvoli mají vysoce vyvinutý komunikační systém – odborníci počítají desítky různých hlasových signálů, které znamenají různé emoce. V případě nebezpečí telata žalostně bučí tenkým hláskem a při tomto zvuku se stádo okamžitě vrhne na záchranu. V komunikaci hrají důležitou roli pohyby ocasu, hlavy atd.

Ve způsobu života buvola afrického je mnoho rysů, které ho činí podobným indickému. Pase se od večera do svítání a většinou tráví den ve stínu stromu nebo leží v bažinatém bahně či rákosových houštinách. Slavný britský cestovatel XNUMX. století F. C. Selous velmi přesně popsal denní rutinu buvola:

Během nejžhavějších hodin leží černý buvol tiše a nehybně na stejném místě, spí nebo žvýká mlsání; jeho útočištěm je často louže nebo bahnitá jáma, proto je často pokryta krustou hustého, zaschlého bahna. Kvůli nedostatku tak měkkého lůžka, které by nejvíce uspokojovalo jeho potřeby, vyhledává chládek v houštině lesa nebo v rokli, aby si mohl nerušeně odpočinout, a na otevřených pláních se spokojí se stínem nějakého bídného. keř nebo strom. K večeru vstává a s přestávkami se pase až do časného rána, ale ne s klidnou spokojeností jako ostatní býci, ale v úzkostném spěchu odhání otravné mouchy, často dává své podráždění najevo tupým řevem, podezřele čichá vzduch svými vždy mokrý tlustý nos a hýbe širokýma ušima., zdobený dlouhými vlasy, a vztekle se mlátí po stranách kartáčem na ocas.

Buvol africký není tak závislý na dostupnosti vody jako buvol indický, ale také potřebuje vodu, protože vyžaduje každodenní zalévání (pokud se buvol živí běžnou savanovou trávou). Dospělý buvol vypije 30-40 litrů vody denně. Existují pozorování, že buvoli se nikdy nepohybují více než 4 km od vody.

Buvoli jsou velmi opatrná zvířata. Krávy s telaty jsou obzvláště citlivé, jsou téměř neustále ve střehu a velmi zřídka jsou zcela klidné. Pozorný buvol zaujme charakteristický poplach, zvedne hlavu a zahodí rohy. V takovou chvíli stačí i sebemenší podezřelý zvuk, aby se stádo hnalo k odchodu. Vyrušení buvoli obvykle běží dost pomalu, ale v případě vážného nebezpečí nebo při útoku mohou dosáhnout velmi vysoké rychlosti – podle některých zpráv až 57 km/h.

ČTĚTE VÍCE
Jaký je nejlepší způsob, jak opravit víno?

Buvolí kůže je výjimečně silná; Zvláštního vývoje dosahuje na krku a zátylku, kde jeho tloušťka může být až 2 cm, ale často, zejména u starých jedinců, je pokryta uzlíky a puchýřky z invaze larev podkožních kulíšků, kteří napadají buvoly hromadně. Buvoli velmi trpí také krev sajícím hmyzem a především klíšťaty, před kterými je částečně zachraňují ptáci – voloklui, neboli buvolí ptáci z čeledi špačkovitých. Sedí na hřbetě a bocích buvola a klují parazity z jeho kůže, přičemž na jedno zvíře může sedět 10-12 ptáků. V místech, kam se vlci nedostanou a kde je kůže tenká (na břiše, v tříslech atd.), se však klíšťata a další ektoparazité hromadí po desítkách. Aby unikli parazitům, buvoli se stejně jako mnoho dalších kopytníků válejí v bahně, ale ani bahenní koupele je klíšťat zcela nezbaví. Některé africké mouchy kladou vajíčka mezi rohy buvola i do štěrbin rohů, přičemž vylíhlé larvy pronikají do báze rohů a postupně je ničí. Možná je touha zbavit se jich způsobena neustálou touhou buvolů třít si rohy o větve.

Buvoli, přestože se zdržují v blízkosti vodních ploch, se zdráhají dostat do hlubokých vod. Buvoli jsou však dobří plavci – při migracích překonávají velmi široké řeky. Volavky bílé se často zdržují u vody v blízkosti buvolů. Buvoli však nemají rádi blízkost jiných kopytníků a téměř nikdy nedovolí, aby se v blízkosti pásla savanová zvířata.

Buvol africký je stádové zvíře. Obvykle existují skupiny 20-30 zvířat, které se shromažďují ve stádech v období sucha, ale pak mohou stáda čítat mnoho stovek zvířat. Stádo buvolů nemá žádné přesně vymezené stanoviště, ale obecně stádo preferuje rok od roku pobyt v jedné oblasti, kterou křižuje po konstantních trasách.

Existuje několik druhů bizoních stád. Nejčastěji se jedná o smíšená stáda, skládající se z býků i krav s telaty různého věku. V takto smíšeném stádě tvoří dospělá zvířata o něco méně než polovinu z celkového počtu jedinců (39-49 %). Výzkum jihoafrických specialistů ukázal, že tento podíl se mění ze severu na jih země – v jižních oblastech je více mladých zvířat.

Kromě toho se býci shromažďují do samostatných stád dvou typů – z jedinců ve věku 4-5 let a ze starých býků, přibližně 12 let. Pokud je v jednom stádě více samců, dochází mezi nimi často k bojům, které určují sociální hierarchii. Obecně platí, že ve stádech, zejména těch složených z býků, se vždy dodržuje přísná hierarchie.

Když se stádo pase a buvoli jsou v klidu, dokážou se od sebe rozprchnout dost daleko, ale ve střehu se zvířata drží vždy velmi blízko, často se navzájem dotýkají boky. Na okraji velkého stáda se vždy najde pár starých býků a krav, kteří bedlivě sledují své okolí a v případě nebezpečí jako první spustí poplach. V obranném postavení tvoří stádo půlkruh – vně býci a staré krávy, uprostřed krávy s telaty.

Stádo buvolů je velmi stabilní formace, která může v jedné oblasti existovat desítky let, jak se někteří vědci domnívají, dokonce až 36 let. V minulosti, kdy byli buvoli početnější, nebyla tisícihlavá stáda neobvyklá a stáda několikatisícová byla běžná. I nyní se však na řadě míst Afriky, v národních parcích a dalších chráněných územích často vyskytují stáda této velikosti. V Keni, v údolí řeky Kafue, je průměrná velikost stáda bizonů 450 zvířat (pozorovatelé zaznamenali v této oblasti stáda od 19 do 2075 zvířat).

Velmi staří samci tak nespolupracují, že opouštějí své příbuzné a zůstávají sami. Takoví jednotliví býci jsou obvykle velmi velkých rozměrů a mají obrovské rohy. Jsou nebezpeční pro lidi a mnoho savanových zvířat, protože mohou zaútočit bez zjevného důvodu. Samotáři mají individuální oblast, ke které jsou velmi vázáni. Každý den odpočívají, pasou se a cestují na přesně vymezených místech v této oblasti a opouštějí ji, až když začnou být rušeni nebo je nedostatek potravy. Když se v oblasti stáda objeví vnější buvoli, jedinec neprojevuje agresivitu, ale připojuje se k němu a dokonce hraje roli vůdce. Když však stádo odejde, zůstává opět na místě. Se začátkem říje se ke stádům krav připojují jednotlivé krávy.

ČTĚTE VÍCE
Jak vypadá pepino?

Buvol africký, stejně jako všichni zástupci podrodiny býků, je výhradně býložravé zvíře. Dospělý buvol zkonzumuje denně potravu rovnající se přibližně 2 % jeho tělesné hmotnosti.

Buvoli obecně jsou velmi vybíraví jedlíci. Potřebuje velký výběr vysokých trav s vysokým obsahem vlákniny. V tomto případě se dává přednost několika specifickým druhům trav, které buvol žere po celý rok a na jinou potravu přechází pouze násilně. Keřová vegetace tvoří přibližně 5 % z celkového množství snědené potravy. Buvoli také často jedí pobřežní rostliny. Pečlivá studie krmení buvolů ukázala, že nejvhodnější vegetace pro potravu spolu s blízkostí vody jsou určujícími faktory při výběru stanoviště.

Tím, že buvoli pojídají velké množství trávy, hrají velmi důležitou roli v ekologické rovnováze savany, uvolňují prostor pro nové druhy vegetace a přitahují tak zvířata, která se živí touto novou trávou.

Při nedostatku kvalitní zelené potravy buvol velmi trpí, hubne rychleji než mnoho jiných afrických kopytníků ve stejné situaci. Ale tam, kde je dostatek vhodné potravy a vody, se buvoli zdržují dlouho a krmí se i přes den.

Reprodukce

K páření u buvolů dochází v březnu až květnu. V této době vznikají mezi býky rituální boje o dominanci ve stádě. Navenek vypadají bizoní souboje velmi působivě, ale jen zřídka vedou k vážným zraněním. Nejprve se sbíhající se protivníci snaží jeden druhého zastrašit, scházejí se se vztyčenou hlavou, řvou a funí, kopyty trhají zem a na chvíli se zastaví pár metrů od sebe. Pokud se taková ukázka nepovede, začíná hlavní fáze boje, kdy býci narážejí z rozběhnutého startu na mohutné základny svých rohů. Ze silných úderů občas létají úlomky z rohů. Po několika takových ranách se ten, kdo se přizná jako poražený, otočí a uteče; vítěz jej zpravidla sotva pronásleduje. V období říje je býk velmi divoký. V nepřítomnosti nepřítele si často vybíjí vztek i na stromech nebo keřích. V tomto stavu může býk napadnout člověka nebo zvíře, které se neopatrně přiblíží.

Těhotenství trvá v průměru 10-11 měsíců; u buvola kapského se uvádí průměrná doba 340 dnů, u trpasličího poddruhu od 300 do 345 dnů. Hromadné telení, kdy krávy odejdou z obecného stáda, připadá na konec období sucha a začátek období dešťů – například ve slavném národním parku Serengeti, kde žije dobře prostudovaná populace buvolů, je červen – Červenec. Období telení se však velmi liší v závislosti na oblasti – často se vyskytuje v únoru až dubnu. Obvykle se rodí jedno mládě pokryté červenohnědou srstí, u buvolů lesních je často červenohnědé. Toto zbarvení dobře maskuje buvolí mládě na pozadí oranžové půdy afrických savan a lesů. Dvojčata jsou extrémně vzácná. Novorozenec váží asi 40 kg, i když není neobvyklé, že buvoli kapští mají 50–60 kg telata. Po 15 minutách je novorozenec již schopen následovat svou matku.

Mládě saje od matky asi šest měsíců. V prvních dnech života vypije až 5 litrů mléka denně. Začíná se pokoušet trhat trávu ve věku jednoho měsíce.

Krávy dosahují pohlavní dospělosti ve 3 letech, ale jejich první mládě se obvykle rodí v 5 letech. Kráva pak zpravidla ročně rodí telata. Navzdory skutečnosti, že buvoli svá telata neustále hlídají, je úmrtnost mladých zvířat poměrně vysoká – pouze 20 % buvolů se dožije dospělosti.

Mladí samci zůstávají v blízkosti matky podle některých zdrojů asi dva roky, podle jiných – čtyři [26], poté mateřské stádo opouštějí. Samice zpravidla zůstávají navždy ve stádě, do kterého se narodily. Buvolí mládě roste rychle, ale plné hmotnosti dospělého zvířete dosáhne až v 10 letech

Zajetí

Na osobním pozemku jsou postaveny kotce s těžkými kovovými konstrukcemi ve formě 2,5 m vysokého plotu, jsou instalovány izolované dřevěné domy (teplota uvnitř domů v chladném období by měla být udržována na 20-25 C°) a přístřešky od slunce, větru a deště.

ČTĚTE VÍCE
Jaká vejce byste neměli kupovat?

V létě, pokud je dostatek čerstvé trávy a větví, nejsou přísady do krmiva a zeleniny potřeba. V období podzim-zima se do sena a suchých košťat přidávají vodnice, vodnice, mrkev, vařené brambory (které jsou pravidelně nahrazovány smrkovými a borovými větvemi s jehličkami) a z koncentrátů – oves, otruby, černý chléb. Samice všech divokých býků, které mají telata do šesti měsíců, dostávají denně koncentráty a šťavnaté krmivo (v létě je z jídelníčku vyloučena mrkev).

Stejně jako ostatní kopytníci je tělo býků různých druhů náročné na minerální složku potravy – křída a sůl by jim měly být neustále poskytovány v samostatných krmítkách, zvířatům je pravidelně nabízena kostní moučka a zuhelnatělé kmeny stromů (i jako prvek obohacování biotopu).

Aby zmírnili svědění kůže a zbavili se kožních parazitů, buvoli se válejí v prachu nebo písku, což je vhodné pro velké výběhy. Za tímto účelem a k odstranění vybledlé srsti se buvoli rádi škrábou na kmenech stromů.

Očekávaná délka života buvola afrického v zajetí je až 30 let.

Buvol africký nebo černý je druh býka, který žije v Africe. Toto je největší moderní býk. Hmotnost dospělého muže dosahuje 900-1000 kg, maximální zaznamenané je 1200 kg. Výška je asi 1,8 m, délka těla 3-3,4 m. Populace v Africe je stabilní, i když vlivem lidských aktivit klesá.

Obsah skrýt

  • 1 Popis buvola afrického
  • 2 Vlastnosti výživy buvola afrického
  • 3 Rozšíření buvola afrického
  • 4 Běžné druhy afrických buvolů
  • 5 Samec a samice buvola afrického: hlavní rozdíly
  • 6 Chování buvolů afrických
  • 7 Chov buvolů afrických
  • 8 Přirození nepřátelé afrického buvola
  • 9 zajímavých faktů o afrických buvolech

Popis afrického buvola

Srst buvola afrického je hrubá, černá nebo tmavě šedá, je přes ni viditelná tmavá kůže. Jak zvíře stárne, stává se vzácnějším. Tělo je husté. Poloha hlavy je nízká. Přední kopyta jsou širší než zadní. Ocas je dlouhý, jeho špička je zdobena střapcem. Uši jsou široké, velké, zdobené dlouhou srstí.

Druh se vyznačuje zvláštními rohy, které u dospělých srůstají na čele a tvoří pevný kostěný štít, neproniknutelný i střelami z pušek. Po rozptýlení od základny do stran se rohy ohýbají dolů a poté následují nahoru a dovnitř s hladkými ohyby. Vzdálenost mezi špičkami rohů může přesáhnout 1 m.

Vize afrického buvola je špatná. Zvíře má jemný čich a dobrý sluch. Jeho hlas je slyšet zřídka, je to řev, funění nebo chrochtání. Druh má vyvinutý komunikační systém, různými zvuky vyjadřují širokou škálu emocí.

Vlastnosti výživy buvola afrického

Afričtí buvoli jsou býložravci. Dospělí jedinci přijímají potravu v množství 2 % své hmotnosti denně. Strava zvířete zahrnuje různé vysoké trávy, které obsahují velké množství vlákniny, stejně jako keře a pobřežní vegetaci. Buvoli jedí hodně trávy, což je důležité pro ekologickou rovnováhu savan, protože se tak čistí půda pro nové rostliny, které mohou sloužit jako potrava pro jiné druhy. Pokud není k dispozici kvalitní zelené krmivo, pak buvoli rychle hubnou.

Distribuce afrických buvolů

Přirozené prostředí afrických buvolů je poměrně široké – před několika staletími byla tato zvířata běžná v Africe jižně od Sahary. V současné fázi se zachovaly v určitých oblastech kontinentu. Nejpočetnější populace zůstaly v jižní a východní Africe a také v chráněných oblastech v Angole, Beninu, Botswaně, Burkině Faso, Burundi, Gabonu, Ghaně, Guinei, Guinei-Bissau, Zambii, Zimbabwe, Kamerunu, Keni, Kongu, Libérii , Malawi, Mali, Mosambik, Namibie, Niger, Nigérie, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Somálsko, Súdán, Tanzanie, Togo, Uganda, Čad, Pobřeží slonoviny, Rovníková Guinea, Etiopie, Jižní Afrika.

Buvol africký je přizpůsoben životu v široké škále stanovišť, od hustého deštného pralesa po otevřenou savanu. V horách se vyskytuje v nadmořských výškách do 3000 m. Největší stáda žijí v deštivých savanách, kde je dostatek vody, trav a keřů. V celé distribuční oblasti jsou zvířata spojena s vodními plochami.

Běžný druh afrických buvolů

Buvol africký je jeden druh, pro který se rozlišují následující poddruhy:

  • Syncerus caffer caffer je poddruh velkého typu, žijící ve východní a jižní Africe, téměř černé barvy. Obyvatelům jihu se také říká buvoli kapští, jsou velmi agresivní.
ČTĚTE VÍCE
Které rajče je nejšťavnatější?

  • Syncerus caffer nanus (buvol červený) je trpasličí poddruh s výškou až 120 cm, průměrnou hmotností kolem 270 kg. Je zbarven do červena s tmavou hlavou a rameny, uši jsou zdobeny střapci. Vyskytuje se v lesích střední a západní Afriky.

  • Syncerus caffer brachyceros (buvol sudánský) je rozšířen v západní Africe. Poddruh je malé velikosti, jeho maximální hmotnost nepřesahuje 600 kg.

  • Syncerus caffer aequinoctialis – obyvatel středu afrického kontinentu, vypadá jako buvol kapský, je však světlejší barvy a menší velikosti.

  • Syncerus caffer mathewsi (buvol horský) – žije v horách východní Afriky.

Samec a samice buvola afrického: hlavní rozdíly

U afrických buvolů je pohlavní dimorfismus vyjádřen ve skutečnosti, že samice jsou co do velikosti menší než samci. Navíc nemají tak mohutnou stavbu těla, krátké a tenké rohy a více červené barvy.

Chování afrických buvolů

Životním stylem se africký buvol podobá indickému. Pase se v noci, ve dne zvířata buď stojí ve stínu stromů, nebo leží v bahně bažin či v rákosinách. Zvíře potřebuje denní napájení (30-40 litrů vody denně).

Buvol africký je opatrné zvíře. Jejich maximální rychlost v případě nebezpečí dosahuje 57 km/h. Afričtí buvoli většinou nejdou hluboko do vody, ale dobře plavou a jsou schopni překonat i široké řeky. Kůže je velmi silná (až 2 cm), zvláště vyvinutá na krku a zátylku, je pokryta uzlíky a puchýřky z náletů a larev gadfly. Buvolům škodí i krev sající hmyz a především klíšťata. Aby se jich zbavili, zvířata se válejí v bahně.

Jako stádní zvířata žijí afričtí buvoli ve skupinách 20-30 jedinců. Nejběžnější jsou smíšená stáda, která se skládají z býků, krav a telat různého věku. Samci také tvoří samostatné skupiny mladých a starých zvířat. Stádo se vždy drží určitého území, v rámci kterého migruje, a vyznačuje se jasnou hierarchickou strukturou. O převahu samci často sjednávají rvačky.

Chov buvolů afrických

Období páření afrických buvolů je na jaře. Býci v tomto období vstupují do rituálních bojů, stávají se agresivními, ale obvykle si navzájem nezpůsobují vážná zranění.

Délka těhotenství je 10-11 měsíců. Před porodem vždy samice stádo opustí. K otelení dochází v různých regionech v různou dobu (od dubna do července). Narodí se jedno mládě, červenohnědé, což mu umožňuje dobře se maskovat v savaně. Hmotnost telat do 40 kg. Téměř okamžitě následuje svou matku. Krmení mlékem trvá šest měsíců. V prvních dnech potřebuje tele asi 5 litrů mléka denně.

Pohlavní dospělost nastává ve 3-5 letech. Mladí samci žijí s matkou 2-4 roky, poté opouštějí mateřské stádo.

Délka života v přírodních podmínkách je asi 15 let, v zajetí se zvyšuje 2krát.

Přirození nepřátelé afrického buvola

Velká velikost a síla dospělého buvola afrického z něj činí nesnesitelnou kořist pro většinu predátorů. Samice a mláďata jsou běžně napadány lvy a velkými šelmami, jako jsou leopardi, gepardi a hyeny skvrnité. Při překračování řek mohou být zvířata napadena krokodýly nilskými.

Buvoli, kteří se brání nepřátelům, si vždy přijdou na pomoc. Jsou schopni lva nejen odehnat ze stáda, ale dokonce ho i zabít.

Tato zvířata trpí ve větší míře nemocemi a parazitickými invazemi. Mladá zvířata často umírají na helminty.

Zajímavá fakta o africkém buvolovi

  • Nekontrolovaný lov v 19. a 20. století vedl k poklesu populace afrických buvolů. Negativní dopad měla i epidemie moru skotu. Ale obecně se zachovalo poměrně dost zvířat. Jejich celkový počet na africkém kontinentu se odhaduje na jeden milion jedinců. Obzvláště stabilní a odolné jsou populace druhů, které žijí v rezervacích, jako je Serengeti a Ngorongoro, národní park pojmenovaný po něm. Kruger v Zambii. Mimo chráněná území je buvol africký ohrožen zničením jejich přirozeného prostředí. Tato zvířata špatně snášejí kulturní krajinu a raději žijí daleko od zemědělské půdy. Z tohoto důvodu má rozvoj půdy spojený s populačním růstem Afriky negativní dopad na počty obyvatel. Buvoli jsou také chováni v mnoha zoologických zahradách po celém světě. Jsou schopni se v zajetí rozmnožovat, ale často jsou příliš agresivní a nespolupracující.