Koala sama o sobě není velké zvíře. Hmotnost velkého samce z jižní části kontinentu je asi 15 kilogramů, samice ze severu o deset kilogramů méně. Průměrná délka dospělé koaly je asi 80 centimetrů.

Navenek připomínají malá medvíďata: sedící s hustou krátkou srstí kouřově šedé nebo načervenalé barvy, malým kulatýma slepýma očima, zploštělým oválným nosem, krátkým ocasem a velkýma, široce rozmístěnýma ušima s dlouhou srstí na okrajích.

Habitat

Koaly žijí pouze v jihovýchodní části kontinentu Austrálie.

V přírodě

Vanatec spí na stromech přibližně dvacet hodin denně. Je aktivní v noci, šplhá po vrcholcích a hledá listí. Přes den, i když je zvíře vzhůru, nehybně sedí nebo spí a objímá eukalyptus tlapkami. Tlapky koaly jsou ideální pro lezení po stromech a umožňují dospělému snadno uchopit větve stromu a dítěti se držet matčiných zad. Zvíře spí pouze na eukalyptu a pevně svírá strom svými tlapkami. Koala je extrémně klidné zvíře. Spí od 18 do 20 hodin denně, zbytek času věnuje jídlu. Koala žije na stromě a hlavně sestupuje na zem, aby se přesunula na jiný eukalyptový strom, na který není schopna skákat ve vzduchu. Skáčejí z eukalyptu na eukalyptus nesmírně snadno a sebevědomě. Pokud se rozhodnou uprchnout, jsou dokonce schopni vtrhnout do poměrně svižného cvalu, aby vyšplhali na nejbližší strom. Živí se pouze výhonky a listy eukalyptu. Metabolismus koaly je dvakrát pomalejší než u ostatních savců (kromě vombatů a lenochodů) – tato vlastnost kompenzuje nedostatečnou nutriční hodnotu listů eukalyptu. Zvíře sní asi jeden kilogram listů denně, velmi opatrně je rozdrtí a žvýká. A zajímavé je, že výsledná hmota se ukládá do lícních váčků. Koaly nejedí listy z každého stromu: jejich extrémně dobrý čich jim umožňuje vybrat si pouze rostliny s méně toxickými sloučeninami. Z osmi set druhů eukalyptů proto koaly jedí jen sto dvacet. A když jim pak nos oznámí, že se jídlo stalo příliš jedovatým, vydají se hledat jiný pro ně vhodný eukalyptus (pokud koaly neměly možnost strom včas vyměnit, často se staly obětí otravy). Dávají přednost stromům, které rostou na úrodné půdě – jsou méně jedovaté. Aby kompenzovali nedostatek minerálů v těle, zvířata někdy jedí půdu.

ČTĚTE VÍCE
Kdy je nejlepší doba pro pěstování obilovin?

Zdrojem vlhkosti pro koalu jsou také listy eukalyptu. Vodu pijí hlavně za sucha nebo když jsou nemocní.

Reprodukce

Koaly se rozmnožují jednou za jeden až dva roky. Samice zakládají rodinu ve dvou letech, samci ve třech až čtyřech letech. Matka nosí dítě třicet až pětatřicet dní. Obvykle se rodí pouze jedno dítě, dvojčata jsou extrémně vzácná. Délka malé koaly je od 15 do 18 mm, hmotnost je asi pět gramů, přičemž je bez srsti a zcela slepá. Ihned po narození miminko vleze do matčina vaku, kde stráví dalších šest měsíců. Aby se dítě nezranilo a nevypadlo, „vchod“ do sáčku není umístěn nahoře, jako u klokana, ale dole.

Zpočátku se živí mateřským mlékem. Zvyká si postupně a přechodná potrava je zcela originální: matka pravidelně vylučuje speciální výkaly v podobě tekuté kaše z polonatrávených eukalyptových listů. Dítě takové jídlo potřebuje, protože je to jediná příležitost, jak získat potřebnou mikroflóru, protože ve střevech matky žijí bakterie, které pomáhají tělu vyrovnat se s potravou, která je pro žaludek dítěte nestravitelná.

Je pravda, že tato strava netrvá dlouho, po měsíci se začne živit samotnými listy a v sedmi měsících se přesune z váčku na matčina záda. V jednom roce dospělá koala konečně opouští matčino objetí. Ne všechny ale odcházejí: zatímco mladé samice jdou hledat místa samy, samci často zůstávají se svou matkou žít až tři roky.

Očekávaná délka života je od 8 do 13 let.

Zajetí

Jsou chováni pouze ve specializovaných zoologických zahradách. Vysvětlení je obsaženo v krmných návycích tohoto úžasného zvířete. Koaly jsou extrémně vybíraví jedlíci: živí se výhradně listy eukalyptu. Trávicí trakt koaly je navržen tak, že nemůže strávit jinou potravu. Náhradu za listy eukalyptu proto nehledá ani hladová koala. Koala denně sní 0,5-1,1 kg eukalyptových listů. Z 800 druhů eukalyptů však koaly preferují pouze 120 a vybírají se pouze mladé listy.

Pokud jste schopni zajistit pravidelný přísun alespoň 1 kg denně nejčerstvějších eukalyptových listů konkrétního druhu, můžete zkusit chovat koalu doma! Mějte na paměti, že v Rusku eukalypty rostou pouze v oblasti Soči a vzhled těchto eukalyptů není pro koaly vhodný.

ČTĚTE VÍCE
Kolik vitamínů obsahuje feijoa?

Koaly jsou velmi zkrocené. Při jejich sbírání byste však měli být opatrní, protože mají velmi ostré drápy. V zajetí se koaly velmi přimknou k těm, kteří se o ně starají, a často se chovají jako rozmazlené děti: „pláčou“, když je opouštějí, a uklidňují se, když je pohladí. A pokud jsou naopak příliš obtěžováni, brání se zuby a drápy.

Budete přesměrováni přes
sekund na web

Na přednášce jsme se dotkli problému vymírání koal. Tento druh je považován za funkčně vyhynulý. Bohužel se nikde jinde kromě Austrálie nenachází. Tato smutná zpráva mě zasáhla natolik, že jsem se rozhodl na to přijít a hledat informace o příčinách a možném řešení tohoto problému.

K požárům v Austrálii došlo poměrně nedávno, doslova v letech 2019-20. Kvůli nim ve velkém hořely vzácné eukalyptové lesy pro komunitu koal. Když jsme tento problém probírali v publiku, objevil se mi před očima obraz bezbranných, nepříliš chytrých zvířat, která se nedokázala postavit sama za sebe a přizpůsobit se novému životu.

Zde je to, co jsem o nich zjistil během mého malého vyšetřování:

– Koaly dokážou být opravdu nelítostné a agresivní, pokud jde o jejich strom nebo potomstvo, kousání dvěma zuby při boji opravdu bolí;

„Mohou jet až 20 mil za hodinu, ale ve skutečnosti to nepotřebují;

– Koaly se vyvinuly před 25 miliony let, což je bohužel vedlo ke stejně obsáhlému seznamu získaných nemocí. Jako jsou chlamydie, které je činí slepými a způsobují neplodnost;

– Není příliš jasné, jak koaly přežily tak dlouho, pokud potřebují jíst výkaly své matky. Právě to je příčinou chlamydií, které se u nich vyskytují. Dalším důvodem jsou pohlavně přenosné choroby;

– Koaly váží až 15 kg, ale kupodivu sežerou asi 2 kg listů eukalyptu denně. Je opravdu úžasné, jak se k nim tolik hodí, vzhledem k tomu, že strom je jedovatý. Střevní bakterie se při narození nedávají, což vysvětluje podivnou lásku koal k výkalům. Kromě eukalyptu, který tomuto druhu nedodává žádnou energii, koaly navíc požírají nečistoty, aby si v těle vytvořily potřebnou rovnováhu minerálů.

– Dalším důležitým důvodem vyhynutí koal je velikost jejich mozků. Při laboratorním studiu mozku koaly byli vědci překvapeni velikostí orgánu. Je nejmenším ze všech nám známých savců. A nejzajímavější je, že jejich mozky nemají žádné záhyby. Mohu-li to tak říci, mají klidný mozek.

– V jednom článku, na který jsem narazil při hledání informací o koalách, jsem našel zajímavou teorii: Možná koaly před tím nevyhynuly právě proto, že jsou roztomilé a přitahují turisty. Podmínky jejich existence byly uměle udržovány pro marketingový zisk.

V roce 2020, po změně přirozeného stavu ochrany koal, se ukázalo, že více než 30 % celé populace již ubylo a rozhodně je potřeba něco udělat. Protože podle nejděsivějších, ale nejrealističtějších ukazatelů, populace koal do roku 2050 vyhyne. Co znamená funkčně zaniklý?? To znamená, že počet dospělých schopných pokračovat v závodě nestačí.

V tomto tragickém příběhu lze samozřejmě jako vždy vystopovat lidský faktor, totiž nelegální odlesňování, na kterém jsou zvířata tolik závislá. Jedním z opatření na záchranu druhu bylo zpřísnění zákonů na ochranu eukalyptových lesů. Navíc urbanizace a následné mýcení lesů jsou také faktory zhoršující život koal. Koaly také čelily každodenním problémům, jako jsou útoky psů a aut přejíždějících nešťastná nebohá zvířata.

Australské plány na ochranu koal zahrnují následující:

a) ochrana a vytváření umělých podmínek pro ohrožený druh. Vizuálně vypadá jako uměle sestavený strom, ke kterému jsou přišroubovány listy eukalyptu, takže koala v něm stále rozpoznává svůj původní eukalyptus.

b) Austrálie financuje nemocnice, které se zaměřují pouze na výzkum koal (koala hospitals), stejně jako vědecký výzkum.

Vzhledem k tomu, že tento druh již byl prohlášen za funkčně vyhynulý, zdá se samozřejmě nemožné něco udělat. Sám bych se ale snažil trávit více času se zbývajícími zvířaty, abych co nejvíce pochopil a uvědomil si jejich obvyklé stanoviště. Jedině tak jej budou vědci schopni vytvořit v přírodních rezervacích.

Autor:Anna Timokhina, Fakulta žurnalistiky Moskevské státní univerzity

© Nevládní organizace “Ruská geografická společnost”, 2013-2024

ČTĚTE VÍCE
Jaký je rozdíl mezi vejci c0 a c1?

Za informace zveřejněné na webu odpovídá předseda krajské pobočky.