Ruský název – Páv obecný nebo indický nebo modrý
Latinský název – Pavo cristatus
anglické jméno – (indický) páv
Třída – Ptáci (Aves)
Četa – Galliformes
Rodina – Bažanti (Phasianidae)
Rod – Pávi (Pavo)

Nejpočetnější druh pávů. Jde o monotypický druh, tzn. neexistují žádné poddruhy, ale existuje několik barevných variací. Bílý páv je právě taková barevná variace; bílí pávi nejsou albíni.

Stav ochrany

Páv obecný je druh, jehož počty a postavení v přírodě nevyvolávají obavy. Běžný a místně hojný druh, divoká populace těchto pávů má přibližně 100000 XNUMX jedinců.

Pohled a osoba

Pávi se ochotně usazují v zemědělské krajině a na okrajích vesnic. V některých zemích, kromě Indie, jsou loveni pro své luxusní peří a maso (není však příliš chutné). Pávi jsou dobře ochočení, byli domestikováni v Indii asi před 4000 lety a stále jsou považováni za posvátného ptáka této země. Páv je zasvěcen bohu Krišnovi a Buddha je často zobrazován na koni na pávovi.

V dávných dobách se domácí pávi rozšířili po celém Středomoří. V řecké mytologii je páv oblíbeným ptákem bohyně Héry. Z Řecka se páv rozšířil do dalších zemí Evropy a případně do západní Asie. Svědčí o tom skutečnost, že všechna asijská jména pro pávy jsou vypůjčena z řečtiny. Ve starém Římě byl páv také považován za posvátného ptáka, což však nebránilo jeho konzumaci. Ve středověku si rytíři zdobili přilby a klobouky pavími pery, dámy je využívaly na vějíře a ozdoby oděvů. Při velkých hostinách se na stůl podávali pečení pávi v peří, i když maso těchto ptáků není příliš chutné. V 1. století pávi přivezeni do Mexika zdivočeli a nyní se v polodomácí podobě vyskytují v jižních státech Spojených států. Takoví polodomestikovaní pávi se v některých tropických oblastech opět stali divokými a na mnoho ostrovů byli přivezeni speciálně jako zvěř.

Zvláštní místo mezi lidskými domácími zvířaty zaujímá dodnes páv jako symbol krásy, bohatství, lásky, vášně, ale i nesmrtelnosti, arogance a marnivosti. Již nyní však panuje názor, že paví peří přináší smůlu.

V současnosti jsou pávi chováni v mnoha parcích jako okrasní ptáci, a to i přes jejich hlasitý, ostrý, „mňoukavý“ výkřik. Zpravidla žijí volně, mimo výběh, klidně chodí mezi lidi. S ostatní drůbeží nevycházejí dobře.

Ve volné přírodě mohou pávi způsobit určité škody na zemědělských polích.

Od roku 1963 je páv národním ptákem Indie a také neoficiálně národním ptákem Íránu.

Rozšíření a stanoviště

Páv obecný je běžný v lesích a savanách na Hindustanském poloostrově a na ostrově Cejlon; do hor stoupá až 2000 m. Pávi se vyhýbají jak zcela otevřeným prostorům, tak hustým houštím. Ochotně se usazují v blízkosti vesnic na zemědělských pozemcích.

Внешний вид

Pávi jsou jedním z největších zástupců řádu Galliformes a jako téměř všichni Galliformes se vyznačují jasně definovaným pohlavním dimorfismem, tzn. vnější rozdíl mezi muži a ženami. Samci jsou větší a mnohem pestřeji zbarveni než samice.

Délka těla samce je 180-230 cm, ocas – 40-50 cm, protáhlé peří zdobené “očima” – 120-160 cm, rozpětí křídel – 160 cm, hmotnost – 4-6 kg. Samice (peach) je 90-100 cm dlouhá a váží 2,7-4 kg. Hlava, krk a hruď samce jsou modré, hřbet je zelený a spodní část je černá. To, čemu se hovorově říká „ocas“ páva, jsou ve skutečnosti prodloužená peří horního ocasu. Tvoří řadu bronzových a zlatozelených peří rozprostřených po většině jejich délky s kovovými lesklými modro-oranžovo-fialovými očima a trojúhelníkovými smaragdovými copánky. Právě tato peříčka samci tak efektně otevírají a hrají si s nimi před samicemi (a zároveň i před námi). Samice pávů jsou zbarveny mnohem skromněji a nemají tak luxusní protáhlá ocasní pera.

Domácí pávi jsou těžší a mají kratší nohy.

Životní styl a společenské chování

Pávi se většinou chovají v malých skupinách, kde na jednoho samce připadá 4-5 samic. Pávi jsou velmi opatrní a svým hlasitým křikem varují ostatní zvířata před nebezpečím. Sami se v případě nebezpečí snaží uniknout, aniž by se uchýlili k útěku. Navzdory svému dlouhému „ocasu“ běhají rychle a v houštinách se velmi obratně připínají. Pávi mohou létat, ale ne vysoko a ne dlouho.

ČTĚTE VÍCE
Potřebujete cuketu do kopce?

Pávi však nocují a odpočívají na stromech, šplhají poměrně vysoko. Každý večer se vracejí, aby strávili noc na stejném stromě, když předtím navštívili napajedlo. Když se pávi usadí na noc, obvykle hlasitě křičí. Ráno také začíná vodní dírou, po které se pávi vydávají hledat potravu.

V době mimo rozmnožování se pávi často „pasou“ v hejnech o 40–50 kusech.
Na podzim, po skončení období rozmnožování, pávi línají a samci zcela ztrácejí chochol.

Pávi mají spoustu nepřátel, jsou to velcí draví savci, například leopardi, a draví ptáci, denní i noční, takže pávi musí být opatrní.

Výživa a stravovací chování.

Pávi se živí na zemi. Hlavní potravou jsou semena a zelené části různých rostlin, bobule, ovoce. Ale kromě rostlinné potravy ochotně jedí nejen bezobratlé, ale dokonce i malé obratlovce: žáby, ještěrky, hlodavce a malé hady, včetně jedovatých. V Indii se pávi chovají ve vesnicích speciálně pro boj s hady.

Vocalization

Hlas pávů je hlasitý, drsný a pro ucho nepříjemný, alespoň pro člověka. Je to podobné hlasitým výkřikům kočky „když se jí šlápne na ocas“. Tak charakterizují hlas pávů lidé, kteří tyto výkřiky často slyšeli. Pávi často křičí před deštěm, a protože období rozmnožování, kdy jsou pávi obzvláště „mluvní“, se kryje s obdobím dešťů, je křik pávů skutečně často slyšet v deštivém počasí. V Indii dokonce panuje víra, že pávi svým křikem volají po dešti.

Reprodukce a rodičovské chování

Pávi jsou polygamní, každý samec má „harém“ 3-5 samic. Jejich období rozmnožování trvá od dubna do října. Začátku hnízdění předcházejí pářící hry. Na lek samec rozvine vlečku, křičí, třese peřím a otáčí se ze strany na stranu. K urputným bojům dochází i mezi samci. Pokud samice neprojevuje náležitou pozornost, pak se k ní samec demonstrativně otočí zády. Toto pokračuje, dokud není samice připravena k páření. Paví hnízda jsou většinou umístěna na zemi v nějakém úkrytu, ale mohou být i na stromech nebo na střechách budov. Někdy pávi obývají prázdná hnízda dravců. Inkubuje pouze samice, inkubační doba trvá 28 dní. Kuřata, jako všechna kuřata, jsou plemenného typu, tzn. mohou následovat svou matku krátce po vylíhnutí.

Mladí samci mají podobnou barvu jako samice, plné samčí opeření se objevuje až ve věku 3 let, kdy pávi pohlavně dospívají.

Životnost
V přírodě se pávi dožívají asi 15 let, v zajetí více než 20 let.
Život v moskevské zoo.

V naší zoo žijí pávi v pergole u Velkého rybníka na Starém území. Tam můžete vidět 2 bílé pávy (pár) a 15-17 modrých. Ještě před pár lety se po zoologické zahradě volně proháněli pávi. Vzhledem k tomu, že byli pohoršeni návštěvníky, musela být tato praktika ukončena.

Pávi se rozmnožují v pergole, část vajíček se odebere do inkubátoru a část vajíček inkubují samy samice. Po vylíhnutí mláďat se samice a mláďata umístí do jiného, ​​prostornějšího výběhu.

Strava pávů zahrnuje rostlinnou stravu (různé druhy obilí, ovoce, bobule, zelenina) v množství asi 1 kg a živočišné potraviny (asi 100 g); jen asi 1100 g. Navíc dostávají neomezené množství štěrku a skořápek, které ptáčci potřebují pro lepší trávení potravy. V létě se do potravy pávů přidávají zelené větve a čerstvá tráva.

Páv považováni za nejkrásnějšího ptáka – zdobili dvory králů a sultánů, a to i přes jejich špatný hlas a někdy i náladu. Jejich obrovský ocas s krásným vzorem mimovolně upoutá pozornost. Ale jen samci se mohou pochlubit takovou krásou – s její pomocí se snaží upoutat pozornost samic.

ČTĚTE VÍCE
Jak chytit velký nápad?

Původ druhu a popis

Ptáci se vyvinuli ze starověkých plazů – archosaurů, jejich bezprostředními předky byli nelétaví ještěři, např. thecodonti nebo pseudosuchiani. Zatím nebyly nalezeny meziformy mezi nimi a ptáky, podle kterých by bylo možné přesněji určit, jak evoluce probíhala. Postupně se vytvořila kosterní a svalová struktura, která umožňovala let a také opeření – předpokládá se, že to bylo původně vyžadováno pro tepelnou izolaci. Pravděpodobně se první ptáci objevili na konci období triasu nebo na začátku jury, ačkoli fosílie tohoto věku nebyly nalezeny.

Video: Páv

Nejstarší nalezené fosilní ptáky jsou staré 150 milionů let a jsou to archeopteryxové. Mezi nimi a plazy, údajně jejich předky, jsou velké rozdíly ve struktuře – proto se vědci domnívají, že existují přechodné formy, které dosud nebyly nalezeny. Většina moderních ptačích řádů se objevila mnohem později – asi před 40-65 miliony let. Patří mezi ně i řád galliformes, kam patří čeleď bažantovitých, do které pávi patří. Speciace byla v této době zvláště aktivní díky evoluci krytosemenných rostlin, po které následovala evoluce ptáků.

Pávi popsal v roce 1758 K. Linné, dostal jméno Pavo. Také identifikoval dva druhy: Pavo cristatus a Pavo muticus (1766). Mnohem později, v roce 1936, třetí druh, Afropavo congensis, vědecky popsal James Chapin. Nejprve nebyl považován za druh, ale později byly objeveny jeho odlišnosti od ostatních dvou. Ale dlouho byl páv černoramenný považován za samostatný druh, ale Darwin dokázal, že nejde o nic jiného než o mutaci, která vznikla při domestikaci páva.

Kdysi byli pávi do podčeledi vůbec bráni, následně se však zjistilo, že jejich sbližování s jinými ptáky zařazenými do podčeledi, jako jsou tragopani nebo monálové, je nerozumné. V důsledku toho se proměnili v rod, který je součástí rodiny bažantů a podčeledi.

Vzhled a vlastnosti

Délka páva je 100-120 centimetrů, k tomu se přidává i ocas – navíc sám dosahuje 50 cm a velkolepý ocas – 110-160 cm. S takovými rozměry váží docela dost – asi 4- 4,5 kilogramu, tedy trochu obyčejnější domácí kuře.

Přední část těla a hlava jsou modré, zadní část je zelená a spodní část těla je černá. Samci jsou větší a bystřejší, jejich hlavu zdobí chomáč peří – jakási „koruna“. Samice jsou menší, nemají zadek a samotné tělo je bledší. Pokud je samec snadno rozpoznatelný ihned podle zádi, pak samice nijak nevyčnívá.

Zelený páv, jak název napovídá, se vyznačuje převahou zeleného odstínu. Jeho opeření také vyniká kovovým leskem a jeho tělo je znatelně větší – asi o třetinu, jeho nohy jsou také delší. Jeho horní ocas je přitom stejný jako u obyčejného páva.

Krásný ocas mají jen samečci, potřebují ho k pářícím tancům. Po skončení období páření začíná línání a je obtížné odlišit samce od samic, snad kromě velikosti.

Zajímavost: Samice pávů špatně líhnou násadová vejce, protože v zajetí jsou obvykle umístěny pod jiné ptáky – kuřata nebo krůty, nebo se líhnou v inkubátorech. Když se však mláďata objeví, matka se o ně bedlivě stará: neustále s ní vede a učí a v chladném počasí se zahřívá pod peřím.

Kde žije páv?

Foto: Samec páva

Areál obyčejných pávů (jsou i indičtí) zahrnuje významnou část Hindustánu a přilehlých území.

Žijí na pozemcích následujících států:

Kromě toho existuje také populace tohoto druhu oddělená od hlavního areálu v Íránu, možná předci těchto pávů byli přivezeni lidmi ve starověku a stali se divokými – nebo dříve byl jejich areál širší a zahrnoval tyto oblasti a postupem času ukázalo se, že jsou odtržené.

Usazují se v džungli a lesích, na březích řek, okrajích lesů, v blízkosti vesnic poblíž obdělávané půdy. Preferují rovinatý nebo kopcovitý terén – nenacházejí se výše než 2 metrů nad mořem. Nemají rádi velké otevřené prostory – na noc potřebují keře nebo stromy.

ČTĚTE VÍCE
Je možné jíst hodně hub?

Areál zelených pávů se nachází v blízkosti biotopů obyčejných, ale zároveň se nekříží.

Zelení pávi obývají:

  • východní část Indie mimo Hindustan;
  • Nagaland, Tripura, Mizoram;
  • východní část Bangladéše;
  • Myanmar;
  • Thajsko
  • Vietnam;
  • Malajsie;
  • indonéský ostrov Jáva.

Ačkoli se při výčtu zdá, že zabírají rozsáhlá území, ve skutečnosti tomu tak není: na rozdíl od páva obecného, ​​který území v jeho areálu obývá poměrně hustě, jsou zelené v uvedených zemích vzácné, a to v samostatných ohniscích. Páv africký, známý také jako konžský, obývá povodí řeky Kongo – lesy rostoucí na těchto územích jsou pro něj ideální.

Tím jsou oblasti přirozeného osídlení pávů vyčerpány, ale v mnoha oblastech, které jsou klimaticky vhodné pro jejich stanoviště, byli zavlečeni lidmi, úspěšně zakořenili a divoceli. Na některých místech jsou nyní poměrně velké populace – téměř všichni tito pávi jsou indičtí.

Vyskytují se v Mexiku a některých jižních státech USA, stejně jako na Havajských ostrovech, Novém Zélandu a některých dalších ostrovech v Oceánii. Všichni takoví pávi, než se stali divokými, byli domestikovaní, a proto vynikají svou větší hmotou a krátkými nohami.

Nyní víte, kde páv žije. Podívejme se, co jedí.

Co jí páv?

Strava tohoto ptáka se většinou skládá z rostlinné potravy a zahrnuje výhonky, ovoce a zrna. Někteří pávi žijí v blízkosti obdělávaných polí a živí se jimi – někdy je obyvatelé odhánějí a považují je za škůdce, ale častěji jim to vyhovuje – pávi nezpůsobují velké škody na výsadbách, přičemž jejich sousedství má také pozitivní roli.

Totiž kromě rostlin se živí i drobnými živými tvory: účinně bojují s hlodavci, nebezpečnými hady, slimáky. V důsledku toho mohou výhody pávů žijících v blízkosti výsadeb výrazně převažovat nad poškozením, a proto se jich nedotýká.

Předpokládá se, že pávi byli v mnoha ohledech domestikováni ani ne kvůli svému vzhledu, ale právě proto, že vyhlazují škůdce, jsou obzvláště dobří v boji s jedovatými hady – tito ptáci se vůbec nebojí jejich jedu a snadno chytají kobry a další. had.

Často se živí poblíž břehu nádrže nebo v mělké vodě: chytají žáby, ještěrky a různý hmyz. Když jsou pávi chováni v zajetí, mohou dostávat obilné směsi, zeleninu, brambory a zeleninu. Aby bylo peří jasnější, přidávají se do stravy chobotnice.

Zajímavost: V přírodě se indičtí a zelení pávi nekříží, protože jejich areály se nekříží, ale v zajetí je někdy možné získat křížence zvané spaulding – je to dáno na počest Kate Spaulding, které se jako první podařilo vyšlechtit takové hybrid. Nedávají potomky.

Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Zelený páv

Většinu času hledají potravu, razí si cestu křovím a houštinami stromů, trhají zeminu – připomínají tak obyčejná slepice. Pávi jsou stále ve střehu, pozorně poslouchají, a pokud cítí nebezpečí, buď utečou, nebo se snaží schovat mezi rostliny. Nádherné opeření jim zároveň nezasahuje, a naopak mezi jasnou tropickou flórou, také duhovou s vícebarevnou, vám umožní zůstat bez povšimnutí.

V poledne, když nastanou vedra, obvykle přestanou hledat potravu a na několik hodin odpočívají. K tomu si najdou místo ve stínu: na stromech, v křoví, občas se koupou. Na stromech se pávi cítí bezpečněji a také na nich tráví noc.

Mají malá křídla a mohou dokonce létat, ale velmi špatně – vzlétají ze země po dlouhém běhu, ne příliš vysoko, a létají pouze do 5-7 metrů, poté už nemohou vzlétnout do vzduchu, protože utrácejí příliš mnoho energie. Páva, který se snaží vzlétnout, lze proto spatřit velmi zřídka – a přesto se to stává.

Hlas pávů je hlasitý a nepříjemný – paví pláč připomíná kočičí pláč. Naštěstí volají zřídka, obvykle buď aby varovali před nebezpečím svých příbuzných, nebo před deštěm.

Zajímavost: Když páv předvádí pářící tanec, mlčí, což se může zdát překvapivé – a vodítko je toto: ve skutečnosti nemlčí, ale mluví spolu pomocí infrazvuku, takže to lidské ucho nezachytí sdělení.

Sociální struktura a reprodukce

Foto: Samička a sameček pavíka

ČTĚTE VÍCE
Jaká ryba je podobná ide?

Pávi jsou polygamní, na jednoho samce připadají tři až sedm samic. Období rozmnožování začíná obdobím dešťů a končí jeho koncem. Pokud je v blízkosti mnoho samců, rozcházejí se od sebe a každý zaujímá svou vlastní oblast, kde musí být několik vhodných míst k předvedení opeření.

Kojí a předvádějí se před samicemi a oceňují krásu svého peří – ne vždy jim ten pán připadá neodolatelný, někdy jdou dál, aby ocenili toho druhého. Po výběru se samice přikrčí, což ukazuje – a dojde k páření, načež hledá místo pro snůšku a samec nadále zve další samice.

Samičí hnízda jsou uspořádána na různých místech: na stromech, pařezech, ve štěrbinách. Hlavní věc je, že jsou zakryté a chráněné, nenacházejí se na otevřených prostranstvích. Poté, co samice nakladla vajíčka, je neustále inkubuje, přičemž ji rozptyluje pouze krmení – a tráví tím mnohem méně času než obvykle a snaží se vrátit rychleji.

Vejce je nutné inkubovat čtyři týdny, poté se z nich konečně vylíhnou kuřata. Zatímco rostou, jejich rodiče se o ně starají, schovávají je a chrání před predátory – zpočátku jim dokonce nosí potravu, pak je začnou brát ven na krmení. Pokud jsou mláďata v nebezpečí, schová se pod ocasem matky. Trsy v nich vyrostou do konce prvního měsíce života a ve dvou měsících už mohou stoupat do vzduchu. Koncem prvního roku dorůstají do velikosti dospělého ptáka, o něco později konečně opouštějí rodinné hnízdo.

Pohlavní zralost nastává ve dvou až třech letech věku. Až do roku a půl vypadají samci téměř stejně jako samice a teprve po tomto milníku jim začíná růst nádherný ocas. Tento proces zcela končí za 3 roky. Africký druh je monogamní, to znamená, že na jednoho samce připadá jedna samice. Během inkubace vajíček zůstává samec neustále poblíž a poskytuje hnízdu ochranu.

Přirození nepřátelé pávů

Mezi nimi jsou velké kočky a draví ptáci. Nejstrašnější jsou pro pávy levharti a tygři – často je loví a pávi se jim nemohou postavit. První i druhý jsou totiž mnohem rychlejší a obratnější a jedinou šancí na útěk je vylézt včas na strom.

To je přesně to, o co se pávi pokoušejí, sotva si všimnou tygra nebo leoparda poblíž nebo neslyší nějaký podezřelý zvuk. Tito ptáci jsou úzkostliví a dokážou poplašit, i když ve skutečnosti žádná hrozba nehrozí, a ostatní zvířata vydávají hluk. Pávi utíkají s hlasitým nepříjemným výkřikem, aby upozornili celé okolí.

Ale ani na stromě se pávy nedají zachránit, protože po nich dobře šplhají kočky, takže pávovi nezbývá než doufat, že dravec bude pronásledovat svého příbuzného, ​​který tak vysoko nevylezl. Ten jedinec, který neměl to štěstí, že byl chycen, se snaží bránit, mlátí křídly do nepřítele, ale u silných kočkovitých šelem to nezpůsobí žádnou škodu.

Dospělí pávi sice dokážou odrazit útoky mangust, rákosníků nebo jiného ptactva, protože často loví mláďata, je však snazší je chytit a mají méně síly se bránit. Ještě více je lidí, kteří chtějí jíst absolutně kuřátka nebo vejce – toho jsou schopni i relativně malí dravci, a jakmile se matka slepice rozptýlí, může být její hnízdo zničeno.

Stav populace a druhů

Foto: Páv v Indii

Pávů indických je v přírodě hodně, patří mezi druhy, jejichž existence není ničím ohrožena. V Indii patří k nejuctívanějším ptákům a málokdo je loví, navíc jsou chráněni i zákonem. Ve výsledku je jejich celkový počet od 100 do 200 tisíc.

ČTĚTE VÍCE
Jaké jsou výhody citronu v noci?

Afričtí pávi mají status zranitelných, jejich přesná populace nebyla stanovena. Historicky nikdy nebyla nijak zvlášť vysoká a zatím není patrná ani jednoznačná tendence k jejímu poklesu – žijí v řídce osídlené oblasti a do kontaktu s lidmi tak často nepřicházejí.

Nechybí ani aktivní rybolov – v povodí řeky Kongo jsou pro pytláky mnohem atraktivnější zvířata. Aby však tento druh nebyl definitivně ohrožen, jsou stále potřeba opatření k jeho ochraně, zatím prakticky nepodniknutá.

Nejsložitější situace je u páva zeleného – je zařazen v Červené knize mezi ohrožené druhy. Celkově žije na světě asi 20 000 jedinců, přičemž jejich areál a celkový počet v posledních 70-80 letech rapidně klesá. To se děje ze dvou důvodů: aktivní rozvoj a osidlování území obsazených pávy a jejich přímé vyhubení.

V Číně a zemích Indočínského poloostrova nejsou pávi zdaleka tak uctiví jako v Indii – jsou loveni mnohem aktivněji a jejich kuřata a vejce lze nalézt na trzích, prodávají se peří. Čínští farmáři proti nim bojují jedy.

Paví stráž

I když páv indický není v Červené knize, v Indii je stále pod ochranou: lov na něj je trestaný zákonem. Pytláci to stále dělají, ale v relativně malých objemech, aby populace zůstala stabilní. S africkým a zvláště pak zeleným pávem je to složitější – tyto druhy jsou mnohem vzácnější a mají mezinárodní status ochrany, ve státech, ve kterých žijí, nejsou vždy přijímána vhodná opatření.

A pokud populace afrických druhů zatím nezpůsobuje velké obavy, pak je ta zelená na pokraji vyhynutí. K záchraně druhu se v některých státech, zejména v Thajsku, Číně, Malajsii, vytvářejí rezervace, kde jsou území, kde tito ptáci žijí, nedotčena, a oni sami jsou chráněni.

V Laosu a Číně existují programy na vzdělávání místní populace, jejichž cílem je změnit postoj k pávům a zastavit jejich ničení jako škůdců. Stále větší počet zelených pávů se chová v zajetí, někdy jsou zavlečeni do volné přírody, v důsledku čehož nyní žijí v Severní Americe, Japonsku a Oceánii.

Zajímavost: Dříve se aktivní rybolov provozoval kvůli pavím perům – ve středověku se jimi zdobily dívky a rytíři na turnajích a na hostinách se pávi podávali smažení přímo v peří. Jejich maso nevyniká svou chutí, hlavní důvod je proto právě v okázalosti – bylo zvykem přísahat nad smaženým pávem.

Páv je často chován v zajetí a dobře v něm zakořeňuje a dokonce se i rozmnožuje. Ale přesto už domestikovaní ptáci nejsou divocí a v přírodě je jich stále méně. Ze tří druhů těchto velkolepých ptáků jsou dva velmi vzácné a k přežití potřebují lidskou ochranu – jinak by Země mohla přijít o další důležitou část své biologické rozmanitosti.

Datum zveřejnění: 02.07.2019
Datum aktualizace: 23.09.2019 v 22:44
Autor: Alekseeva Inna

Tagy:

  • Africká zvířata
  • Sekundární
  • Ohrožená zvířata
  • Bilaterálně symetrické
  • Divoká zvířata Afriky
  • Zvířata z Bangladéše
  • Zvířata z Vietnamu
  • Zvířata z Demokratické republiky Kongo
  • zvířata z džungle
  • Zvířata Eurasie
  • Zvířata z Indie
  • Zvířata z Indočíny
  • Zvířata z Indonésie
  • Zvířata z Hindustanu
  • Zvířata z Číny
  • Zvířata z Konga
  • Zvířata červené knihy
  • Zvířata Laosu
  • Zvířata z lesa
  • Zvířata z Malajsie
  • Zvířata z Mexika
  • Zvířata z Myanmaru
  • Zvířata začínající na písmeno P
  • Zvířata Nepálu
  • Zvířata Nového Zélandu
  • Zvířata z Pákistánu
  • Zvířata z plání
  • Zvířata z Republiky Kongo
  • Zvířata Severní Ameriky
  • Zvířata subtropické zóny severní polokoule
  • Zvířata subtropické zóny jižní polokoule
  • Zvířata subekvatoriálního pásu severní polokoule
  • Zvířata subekvatoriálního pásu jižní polokoule
  • Zvířata USA
  • Zvířata z Thajska
  • Zvířata deštného pralesa
  • Zvířata deštného pralesa
  • Zvířata tropické zóny severní polokoule
  • Zvířata tropické zóny jižní polokoule
  • Zvířata Srí Lanky
  • Zvířata z Japonska
  • Krásní ptáci
  • Kuřata
  • Monogamní zvířata
  • Skuteční ptáci
  • Nováčci
  • Pávi
  • Obratlovců
  • africké ptáky
  • Ptáci červené knihy
  • Ptáci z lesa
  • Ptáci Severní Ameriky
  • Nejkrásnější zvířata
  • Nejkrásnější ptáci
  • Nejkrásnější ptáci na světě
  • Nejkrásnější ptáci na světě
  • Bažant
  • strunatci
  • Čelisti
  • Čtyřnohý
  • Eukaryoty
  • Eumetazoi