Zkratka ESR znamená „rychlost sedimentace erytrocytů“, měřená v milimetrech za hodinu. (Ve starých příručkách se tato analýza nazývala ROE). Výzkum je založen na procesu způsobeném gravitačními silami. Vzhledem k tomu, že červené krvinky jsou těžší než jiné krevní elementy, vysrážejí se jako první. Základem rozboru je jejich počítání ve vertikálně umístěné zkumavce po hodině.

Rychlost, jakou červené krvinky klesají ke dnu, závisí na mnoha faktorech, fyziologických i patologických. Hodnoty ESR se liší v závislosti na věku a pohlaví. Změny ukazatelů jsou možné v důsledku stravovacích návyků, pacienta podstupujícího léčbu určitými typy léků, kortikosteroidy a protizánětlivými léky.

Vědět, co ukazuje vysoká ESR, je obzvláště důležité, protože překročení standardů nejčastěji naznačuje vývoj konkrétní nemoci. Vysoké hodnoty ESR mohou naznačovat přítomnost onkopatologie, zánětlivého procesu, infekční, revmatologické nebo anémie v těle. Indikátor překročí normu v případě infarktu myokardu, traumatu, alergií, těhotenství.

Navzdory skutečnosti, že ESR je nespecifický ukazatel, diagnostická hodnota studie je obrovská. Je to dáno jeho vysokou citlivostí. Změna tohoto indikátoru je zaznamenána již v raných fázích vývoje patologického procesu, kdy ostatní testy ještě nejsou informativní a zůstávají normální. Zvýšená ESR v krevním testu je důvodem k pokračování ve vyšetření a objasnění situace.

Proč se hodnota parametru zvyšuje?

Důvody, proč se hodnota parametru ESR u žen zvyšuje, jsou normální:

  • měsíčky;
  • užívání perorální antikoncepce;
  • těhotenství;
  • poporodní období.

U žen starších 50 let je zvýšení ESR spojeno s hormonálními změnami v těle, když se blíží menopauza.

U dítěte závisí hodnota ESR na jeho věku. U novorozence je maximální hodnota 2,8 mm/h, což souvisí s velmi nízkou koncentrací bílkovin v krvi, a tedy nedostatkem podmínek pro rychlé usazení červených krvinek. Vzhledem k tomu, že viskozita krve se zvyšuje s vývojem dítěte, ve věku 14 let se toto číslo u dívek stává 2-15 mm/h, u chlapců – 1-10 mm/h.

Dešifrovací analýza

Všechny standardní indikátory ESR jsou k dispozici ve speciální tabulce, kde jsou uvedeny podle pohlaví a věku. V tomto případě by měl přijatou odpověď pacientovi interpretovat pouze lékař při jmenování terapeuta, protože výsledek studie se může lišit v jakémkoli směru v závislosti na fyziologických nebo patologických procesech. Pro posouzení situace vezme specialista v úvahu celou řadu souvisejících faktorů. Zároveň musíte vědět, že u 5 % obyvatel světa analýza ukazuje vysokou ESR bez zjevného důvodu.

Věk Normální, mm/h
až do 13 let 4-12 mm/h
13-18 let 3-18 mm/h
18-30 let 2-15 mm/h
30-40 let 2-20 mm/h
40-50 let 0-26 mm/h
50-60 let 0-26 mm/h
po 60 letech 2-55 mm/h
V těhotenství až do 45 mm / h
ČTĚTE VÍCE
Jak obnovit slunečnici?

Recenze

Zvýšení ESR – jedná se o překročení rychlosti sedimentace erytrocytů v krvi o více než 10 mm/h u mužů a 15 mm/h u žen. Akcelerace ESR je nespecifický laboratorní marker, jeho příčinou mohou být infekční, zánětlivá, autoimunitní a onkologická onemocnění. Velmi často se vyskytuje společně s leukocytózou a horečkou. Hlavní klinický obraz je určen patologií, na jejímž pozadí došlo ke zvýšení ESR. Indikátor ESR se vyšetřuje manuálně nebo automaticky v žilní nebo kapilární krvi, obvykle ráno před jídlem a léky. Pro korekci indikátoru se provádí léčba onemocnění, které způsobilo zvýšení ESR.

Klasifikace

Neexistují žádné jasné digitální gradace pro rozdělení nárůstu ESR podle stupně. Obvykle se rozlišují střední a vysoké stupně. Podle mechanismu výskytu rozlišují:

  • Skutečné zvýšení ESR. Příčinou jsou různé záněty, infekční a onkologické patologie. Vyvíjí se v důsledku dysproteinémie, která zvyšuje agregaci erytrocytů.
  • Falešné zvýšení ESR. Falešné zrychlení ESR je pozorováno při anémii, azotemii, alkalóze a vysoké hladině cholesterolu v krvi. Příčinou tohoto jevu jsou různé patologické procesy, při kterých se ESR zvyšuje v důsledku změn počtu nebo tvaru červených krvinek, protein-lipidového složení plazmy, posunu pH krve a přítomnosti dalších chemických sloučenin.

Důvody pro zvýšení ESR

Fyziologické podmínky

Zvýšení ESR neznamená vždy patologický proces. Některé fyziologické stavy také způsobují zvýšení ESR. Například příčinou takového zvýšení ESR může být příjem potravy, nedostatečný příjem tekutin nebo intenzivní fyzická aktivita. Ke zvýšení ESR dochází i během těhotenství Indikátor se zvyšuje s každým trimestrem, maxima dosahuje při porodu. Četné studie zaznamenaly, že ESR se postupně zvyšuje s věkem (každých 5 let o 0,8 mm/hod). Proto je téměř u všech starších lidí pozorována ESR v krvi až 40-50 mm/hod. Přibližně 10-15% absolutně zdravých lidí zažívá zvýšení ESR.

Infekce

Infekční onemocnění jsou považována za nejčastější příčinu zvýšené ESR v krvi. Patogenetický mechanismus spočívá v tom, že vzniklé zánětlivé proteiny (fibrinogen, C-reaktivní protein) a imunoglobuliny (protilátky) proti cizím mikroorganismům, které mají kladný náboj, se adsorbují na povrch červených krvinek, čímž se snižuje jejich negativní náboj. Tím se oslabuje síla vzájemného odpuzování červených krvinek, což vede k jejich shlukování, agregaci („slepování“), tvorbě „sloupců mincí“, proto se usazují rychleji než normálně.

  • Akutní infekce. Ke zvýšení ESR dochází o něco později, než se objeví klinické příznaky patologie, výskyt leukocytózy v krvi a horečka a koreluje se závažností infekce. U bakteriálních a plísňových infekcí (tonzilitida, salmonelóza, kandidóza) je ESR mnohem vyšší než u virových infekcí (chřipka, spalničky, zarděnky). Dosahuje maxima po reverzním vývoji patologických procesů, přetrvává nějakou dobu po zotavení, pak postupně klesá.
  • Chronické infekce. Chronické infekce močového systému a dutiny ústní jsou považovány za běžnou příčinu trvale zvýšené ESR. Poměrně často může být zvýšení ESR jediným projevem takových pomalých infekčních zánětlivých procesů, jako je tuberkulóza, helmintické infestace a chronická virová hepatitida C.
ČTĚTE VÍCE
Proč mají koně odstraněny zuby?

Aseptický zánět

Příčinou vysokého ESR jsou také patologické stavy provázené poškozením a rozpadem tkání. Jedná se o infarkty různých orgánů (myokard, plíce, ledviny), chirurgické zákroky, neinfekční záněty trávicího traktu (pankreatitida, cholecystitida). Vlivem produktů rozpadu tkání vznikají proteiny akutní fáze zánětu, hlavně fibrinogen, který se váže na membránu erytrocytů, což způsobuje jejich agregaci. Ke zvýšení ESR nedochází hned, ale přibližně 2.-3. den, rychle se zvyšuje na konci 1. týdne, kdy začíná klesat hladina leukocytů v krvi. Tento jev je zvláště typický pro infarkt myokardu a nazývá se „křížový znak“.

Imunitní zánět

Změna negativního náboje erytrocytů u nozologií charakterizovaných imunopatologickými reakcemi je způsobena ukládáním imunitních komplexů a gamaglobulinů na membránu červených krvinek. Zvýšení ESR se vyvíjí postupně, odráží aktivitu zánětlivého procesu a normalizuje se během remise. ESR slouží jako indikátor účinnosti patogenetické léčby. Je pozoruhodné, že k jeho nárůstu dochází mnohem dříve, než se objeví příznaky těchto onemocnění (bolesti kloubů, kožní vyrážky atd.).

Z této skupiny onemocnění se za nejčastější příčiny zvýšené ESR u dětí považuje akutní revmatická horečka, u dospělých revmatoidní artritida, u starších pacientů polymyalgia rheumatica.

  • Nemoci kloubů: ankylozující spondylitida (ankylozující spondylitida), reaktivní artritida.
  • Difuzní onemocnění pojivové tkáně (kolagenózy): systémový lupus erythematodes, Sjogrenův syndrom, systémová sklerodermie, dermatomyositida.
  • Systémová vaskulitida: obrovskobuněčná arteritida, granulomatóza s polyangiitidou, polyarteritis nodosa.
  • Zánětlivá onemocnění střev: Crohnova choroba, ulcerózní kolitida.
  • Jiné autoimunitní patologie: glomerulonefritida, autoimunitní hepatitida, tyreoiditida.

Hemoblastózy

Příčinou výrazného zvýšení ESR (až 100 mm/hod a výše) jsou nádory B-lymfocytárního systému (paraproteinemická hemoblastóza). Patří mezi ně mnohočetný myelom, Waldenströmova makroglobulinémie a onemocnění těžkého řetězce. Tyto patologické stavy jsou charakterizovány sekrecí velkého množství paraproteinů (abnormálních proteinů), které způsobují hyperviskozitu krve a mění membránový potenciál červených krvinek. Kromě toho se zvýšení ESR často vyvíjí několik let před nástupem prvních příznaků (svědění, bolest v krku, krvácení). Zvýšení ESR, i když méně prudké, se vyskytuje u pacientů s jinými onkohematologickými patologiemi (leukémie, lymfom).

Onkologické onemocnění

Někdy jsou příčinou zvýšení ESR v krvi solidní (nehematopoetické) nádory. Nárůst ESR se vysvětluje dvěma mechanismy: zvýšením hladiny fibrinogenu, nádorových markerů a rozpadem maligní formace. Stupeň zvýšení ESR není určen histologickou strukturou nádoru, ale jeho velikostí a poškozením okolních tkání. Výskyt zvýšené ESR v krvi často předchází klinickým symptomům.

ČTĚTE VÍCE
Je možné řezat túje v červnu?

Vzácné příčiny

  • metabolické poruchy: amyloidóza, familiární hypercholesterolémie, generalizovaná xantomatóza.
  • Endokrinní patologie: tyreotoxikóza, hypotyreóza.
  • Otrava těžkými kovy: intoxikace arsenem, olovem.
  • Užívání léků: dextrany, léky obsahující estrogen (perorální antikoncepce).

diagnostika

Jakékoli, dokonce i asymptomatické zvýšení ESR, vyžaduje kontaktování lékaře, aby zjistil příčinu. Lékař se pacienta podrobně ptá, zda došlo ke zvýšení tělesné teploty, zda pacient pociťoval bolesti kloubů, svalů, únavu atd. To může pomoci při diagnostickém hledání. V závislosti na podezření na nosologii je předepsáno další vyšetření:

  • Krevní testy. Měří se koncentrace hemoglobinu a krvinek (erytrocyty, krevní destičky, leukocyty). Velmi často je zjištěno zvýšení hladiny fibrinogenu a C-reaktivního proteinu. Krev se kontroluje na přítomnost autoagresivních protilátek (aCCP, antineutrofilní cytoplazmatické protilátky, protilátky proti dvouvláknové DNA). U závažných bakteriálních infekcí jsou v krvi pozorovány vysoké hladiny presepsinu a prokalcitoninu.
  • Identifikace infekčního agens. Protilátky proti antigenům virů, bakterií, parazitů se stanovují pomocí metod ELISA a sérologických testů. PCR detekuje DNA a RNA mikroorganismů. Provádí se mikroskopie, bakteriologická kultivace moči, sputa a krve. U vajíček červů se provádí test stolice.
  • Radiografie. Při tuberkulóze ukazuje rentgenový snímek plic zvýšení mediastinálních lymfatických uzlin a infiltraci v horních lalocích plic. U paraproteinemických hemoblastóz odhalí rentgenové snímky kostí četná ložiska destrukce kostní tkáně. Mnohočetný myelom je charakterizován „znakem vpichu“ na rentgenovém snímku lebky.
  • USA. Ultrazvukové vyšetření dutiny břišní odhalí ztluštění stěn žlučníku při cholecystitidě, zvětšení a difúzní změny pankreatického parenchymu při pankreatitidě a zvětšení jater a sleziny při hemoblastóze.
  • Angiografie. V případě infarktů různých orgánů způsobených trombózou odhalí rentgenová nebo počítačová tomografie s kontrastem defekt plnění v místě uzávěru cévy. U systémové vaskulitidy (Hortonova, Takayasuova arteritida) jsou viditelné oblasti cévní stenózy.
  • Histologické vyšetření. Pokud je příčinou zvýšené ESR onkologická patologie, nutně se provádí biopsie. Častým příznakem je průkaz velkého množství atypických buněk. U pacientů s maligním krevním onemocněním je v aspirátu kostní dřeně zaznamenána převaha blastových buněk a v biopsii lymfatických uzlin je zaznamenána atypická lymfoidní proliferace.

Oprava

Konzervativní terapie

Přechodné zvýšení ESR po cvičení, příjmu potravy nebo lécích nevyžaduje korekci. Starší lidé s vysokou ESR bez dalších klinických a laboratorních známek jakékoli patologie také nepotřebují žádnou intervenci. K normalizaci patologického zvýšení ESR je nutné léčit nosologii, která způsobila její vývoj.

  • Kontrola infekce. U bakteriálních infekcí se antibiotika předepisují podle citlivosti. Pokud je stav pacienta vážný a vyžaduje okamžitou léčbu, nasazují se širokospektrá antibiotika (peniciliny, cefalosporiny, fluorochinolony). U chřipky se používá oseltamivir, u ostatních akutních virových infekcí se používá symptomatická terapie. Pro léčbu chronické virové hepatitidy jsou účinné kombinace peligovaného interferonu s ribavirinem a entekavirem.
  • Protizánětlivá terapie. U onemocnění provázených imunitním zánětem jsou potřeba protizánětlivé léky – glukokortikoidy (prednisolon), cytostatika (azathioprin, methotrexát), deriváty kyseliny 5-aminosalicylové (sulfasalazin). Pokud jsou neúčinné, používají se inhibitory tumor nekrotizujícího faktoru – monoklonální protilátky (infliximab).
  • Ředění krve. Pokud je příčinou srdečního infarktu trombóza nebo embolie, předepisují se antiagregancia (klopidogrel, kyselina acetylsalicylová) a antikoagulancia (heparin, warfarin, dabigatran). Trombolytika (streptokináza) se používají k rozpuštění krevní sraženiny.
  • Chemoterapie. K léčbě rakoviny se používají protinádorová léčiva (alkylační činidla, antimetabolity). Maligní krevní onemocnění vyžadují kombinaci několika chemoterapeutických léků.
ČTĚTE VÍCE
Jaké jsou nejchutnější cukety?

chirurgická léčba

V případě akutní břišní patologie (cholecystitida, pankreatitida) je nutné provést chirurgický (někdy urgentní) výkon – resekci pankreatu, laparoskopickou cholecystektomii. K odstranění trombu se provádí endovaskulární trombektomie. V případě infarktu myokardu se provádí perkutánní koronární intervence (zavedení stentu). Neúspěšná konzervativní terapie onkohematologických onemocnění je považována za indikaci k transplantaci kostní dřeně.

Předpověď

Fyziologické zvýšení ESR je absolutně benigní a rychle samo odezní. Při déletrvajícím zvýšení ESR je nutné vyšetření a léčba onemocnění, které jej způsobilo. Prognóza je určena základní patologií. Je prospěšný při některých virových infekcích a včasné léčbě autoimunitních onemocnění. Vysoká pravděpodobnost úmrtí je pozorována u pacientů s rozsáhlými srdečními záchvaty a maligními novotvary.

1. Diferenciální diagnostika interních chorob: Algoritmický přístup / Healy P.M., Jacobson E.J. — 2014.

2. Syndromická diagnostika a základní farmakologie onemocnění vnitřních orgánů, ve 2 svazcích. Svazek 2 / ed. Fedoseeva G.B., Ignatova Yu.D. – 2004.

3. Zásady pro posuzování krevního obrazu. Zpráva 6. ESR/ Krylov A.A., Taits B.M. // Nový Petrohradský lékařský věstník. – 2007. – č. 3.

4. Klinické hodnocení výsledků laboratorního výzkumu / Nazarenko G.I., Kishkun A.A. – 2000.
podíl
podíl
Ohodnoťte tento článek!
Hodnocení článku 4.1 / 5
hodnocení: 69

Zvýšená ESR – léčba v Moskvě

Postupy a operace Cena

Komentáře k článku

14 prosince 2019 město

Ve vašem článku jsem našel odpovědi na všechny otázky, které se ve mně vyrojily od listopadu 2018 do dnešního dne – 14. prosince 2019. Během tohoto období začala narůstající bolest v levé noze a pak byla lokalizována v koleni. V říjnu 2019 jsem byla na MR levého kolena, na rentgenu obou kolen a navštívila jsem ortopeda, byla mi diagnostikována oboustranná gonartróza II.–III. V letech 1994-95 Na obou dolních končetinách byla provedena flebektomie. Od roku 2008 docházím k endokrinologovi pro multinodulární netoxickou strumu, eutyreoidní fázi, kompenzované stadium, sekundární hyperparatyreózu (nízkokalcemická varianta). Od roku 2011 docházím k revmatologovi pro artrózu (je mi 71 let). V krevních testech do roku 2017 byla ESR až 20 mm/hod a o něco více v lednu 2019. Poprvé bylo CRP zvýšeno na 9 (referenční hodnota do 5), RF-5 (ref. hodnota do 4 ), kterému jsem rozuměl. V roce 7 – ESR 30 mm/hod, v listopadu 2017 – ESR 31 mm/hod, poslední analýza v říjnu 2018 – ESR 40 mm/hod. V květnu 2019 jsem byla u hematologa. Výsledky analýzy: LDH, celkový protein v normálních mezích, v proteinových frakcích není M-gradient, alfa-41, beta-2019, beta-2, gama frakce jsou v referenčních mezích, alfa-1 frakce je mírně zvýšená 2, 1 s referenčním limitem 5, 310-2. 63; Diagnóza hematologa je R5. 03 Syndrom akcelerovaného ESR. Dodržuji všechna doporučení endokrinologa, revmatologa, hematologa, ortopeda. Ve výsledku: operaci nepodstoupím, nejvíce mě trápí možné onemocnění krve (doba trvání nemoci je krátká, potřebuji věci dodělat včas) a v souvislosti s tím je otázka: jaké jsou nejvíce vypovídající studie v mém případě, které je třeba provádět nebo provádět periodicky, aby nedošlo k promeškaní přechodu Syndrom akcelerované ESR u hemoblastózy? Promiň, jestli tě nudím svým příběhem; Ve svém okolí nenacházím odpověď na svou otázku.

ČTĚTE VÍCE
Kdo by neměl chodit do hammamu?

Město listopadu 30 2022
ESR 50. Co je třeba zkontrolovat? Lékaři na naší klinice tam jen sedí.
30 2024 března

Opravdu se na vás chci obrátit, mám stejný stav jako vy, ale ESR je 45 a lékaři nefungují, jak vás kontaktovat a odkud jste?

Město listopadu 08 2022

Konstantně vysoké ESR 50-68, bolí klouby, v tepně jsou tři stenty, hemoglobin je 120, je mi 66, bylo provedeno PET skenování a nic se nenašlo, ale slabost a únava jsou velmi vysoké. Děkuji.